Hlavní obsah

Duhová šalba

Novinky, Jiří Hanák

Duhová vládní koalice. S nadcházejícím jarem začíná nesměle rašit a už nejméně tři vesměs sociálně demokratičtí politici v ní spatřili možnou léčivku. Dodávají ovšem: za jistých okolností! Těmi okolnostmi jsou vnější i vnitřní ohrožení státu. Nic podobného není však ani na nejvzdálenějším obzoru.

Foto: Eva Kočová

instalace výstavy

Článek

Proč o duhové koalici tedy hovořit? Kdo nemá v úmyslu zapálit, také přece neprohlašuje, že nemá žhářství v plánu.

Stalo se módou sezóny hovořit o vládě premiéra Vladimíra Špidly jako o vládě nemožně poskládané. Vždyť unionisté v ní táhnou hot, sociální demokraté čehý a lidovci tak i tak. Jaký může mít takový spolek program? A co za takových poměrů zbude z programu daleko nejsilnější vládní strany, to jest ČSSD? Osobně si myslím, že právě nutnost kompromisů a nutnost nacházet možná řešení ve zdánlivě nemožných situacích obohacuje českou politickou kulturu, ale to nebudiž předmětem dalších úvah. Pozornost věnujme rašení oné bylinky.

 Duhovou koalicí se myslí vláda všech stran ve Sněmovně zastoupených, s výjimkou KSČM. Její smysl může být dvojí. Buďto tichou cestou propašovat do vlády ODS a obnovit tak skvělé časy bohatých pašalíčků, neohrožovaných žádnými "špidlovinami". Nebo semknutí se proti narůstající hrozbě den ze dne sílící KSČM. Obé by mělo navíc žádoucí vedlejší důsledky. V případě prvním by zmizel Špidla, který se mnohým zajídá už pro důslednou snahu přetrhat klientelistické nitky, utkané v čase opoziční smlouvy, v případě druhém by se mohly strany nadýmat jako strážci demokracie. A kdo by se jich pak ptal, proč a jak nereformovaným českým komunistům mohly narůst takové perutě a zda to snad nebylo v důsledku krátkodobých sobeckých zájmů (ODS) či dokonce jen jedné skupiny uvnitř strany (ČSSD).

V možné duhové koalici vidím troje úskalí. Vyjadřovala by ještě větší pohrdání voliči než někdejší opoziční smlouva. Neboť proč jsme u uren vybírali strany, když vládnou všechny spolu? Úskalí druhé: dnešní koaliční vládě se předhazuje neslučitelnost programů jednotlivých stran. Co koalice duhová? Čtyřicet pět dekagramů programu ČSSD, třicet ODS, patnáct lidoveckého a deset dekagramů programu unijního. Tak by to fungovalo? Mocně by získala KSČM jako strana, která se na té duhové šalbě nepodílela, jako strana, která se svým programem nekupčí. Tak by to fungovalo! Kdo nechce zapálit, neměl by s duhovou koalicí koketovat. Řečeno naplno: jak by se duhová koalice lišila od jednotné kandidátky?

PRÁVO 15. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám