Hlavní obsah

Důchodci dostanou v prosinci 5000 korun, odklepli poslanci

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek schválila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun ve třetím čtení, peníze mají senioři dostat v prosinci. Návrh nyní poputuje ke schválení do Senátu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

Během rozpravy vyčítala opozice kabinetu, že postupuje nesystémově a stále nevytvořil důchodovou reformu. „Jdeme na dluh. Myslím si, že bychom měli zejména důchody, které budou potřeba platit za rok, za pět, za deset, za dvacet, mít na srdci my všichni,“ řekla v rozpravě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda hasí vzniklé problémy, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Domácí

Téměř veškeré pozměňovací návrhy opozice však Sněmovna většinově odmítla. Prošel pouze návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) týkající se zavedení valorizace k 1. lednu, a to s účinností od roku 2022. Podle dosavadního nastavení probíhal výpočet k datu výplaty. Díky změně dostanou i ti, co pobírají první výplatu důchodu ke konce měsíce, následně také vyšší doplatek v rámci zákonného navyšování penze.

Česká ekonomika ve čtvrtletí zmírnila propad

Ekonomika

Podle schváleného návrhu kabinetu mají příspěvek dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Celkové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Důchodci a důchodkyně nebudou muset o příspěvek sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení mají ti, kteří v listopadu budou některou penzi pobírat a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám