Hlavní obsah

Důchodci dostanou příspěvek 1200 korun, nečekaně rozhodli poslanci

Právo, Novinky, jas, kab, rsk
Aktualizováno

Důchodci dostanou příští rok jednorázový příspěvek ve výši 1200 korun. V pátek se na tom shodli poslanci. Původně se přitom počítalo, že výše příspěvku bude „jen” 1000 korun. ČSSD ale chvíli před hlasováním přišla s dalším zvýšením. Mimořádný příspěvek je reakcí na minimální valorizaci, která by penzistům přidala v průměru 40 korun. Norma poputuje do Senátu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce Michaela Marksová na páteční schůzi Sněmovny

Článek

ČSSD v pátek koaliční kolegy překvapila, když se její poslanci dohodli, že podpoří pozměňovací návrh, který mimořádný příspěvek zvyšuje na 1200 korun. Lidovci, ANO i ODS si kvůli tomu vyžádali přestávku na poradu klubů.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodnutí své strany zdůvodnil dobrou kondicí ekonomiky. „Já jsem rád, že se k tomu návrhu přidali i koaliční poslanci a velká část Poslanecké sněmovny. Důchodci si to zaslouží,“ prohlásil po schválení premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zvýšení uvítal. „Navýšení důchodů o jednorázový příspěvek 1200 korun jsem rád podpořil. Důchodci si to zaslouží. Dodatečných 580 miliónů bude muset najít v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí,“ řekl Právu Babiš.

Sobotka: Důchodcům to pomůže

Fakt, že poslanecký klub ČSSD koaliční partnery takříkajíc obešel, když bez projednání ve vládě rozhodl, že podpoří příspěvek ve výši 1200 korun, Sobotkovi nevadí. „Nám záleží na koaličních partnerech, ale také nám záleží na důchodcích,“ zdůraznil s tím, že částka neohrožuje zvýšení schodku státního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

„Museli jsme vyvinout tlak vůči našim koaličním partnerům, ale myslím si, že rozhodnutí Sněmovny je ve prospěch životní úrovně důchodů v příštím roce,“ dodal.

Senioři by měli dostat příspěvek patrně v únoru. Vláda navrhla, aby důchodci dostali příspěvek ve výši 900 korun, sněmovní výbor posléze navrhl sumu 1000 korun, poslanci nakonec v pátek zvedli ruku pro podporu pozměňovacího návrhu navyšujícího příspěvek na 1200 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v pátek poslancům připomněla, že do budoucna by ráda dosáhla toho, aby vláda mohla valorizace v případě mimořádných situací navýšit.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že takový jednorázový příspěvek podporuje rovnostářství a nijak nezohledňuje, kolik člověk do penzijního systému odvedl.

Dojde i na lidi s handicapem

Ministryně Marksová chce nyní navrhnout zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně handicapované o deset procent.

"Předpokládáme, že by zvýšení bylo rozděleno do dvou kroků - v příštím roce o pět procent a v roce 2017 o dalších pět procent," uvedl premiér.

Valorizace důchodů
Zákon o důchodovém pojištění stanoví, že pro zvýšení důchodů v pravidelném termínu od ledna se valorizace určuje podle údajů Českého statistického úřadu. U průměrného starobního důchodu zvýšení činí částku odpovídající 100 % růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen a dále též částku odpovídající jedné třetině růstu reálných mezd.
zdroj: MPSV

Reklama

Výběr článků

Načítám