Hlavní obsah

Družstvo nechce ubytovat Ukrajinku s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí se v uplynulých dnech ujaly uprchlíků z Ukrajiny a nabídly jim bydlení u sebe doma. Někteří ale narazili. Jako například Martina ze Středočeského kraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Chtěli jsme naší známé z Ukrajiny, učitelce z Kyjeva se dvěma dětmi – čtyřměsíčním a sedmiletým – poskytnout na pět týdnů náš volný družstevní byt před rekonstrukcí. Pořídili jsme ho pro manželovy stárnoucí rodiče, kteří se sem teprve chystají,“ řekla Právu paní Martina.

Nejde mi to na rozum a mám vztek, vždyť jde o ženu prchající s malými dětmi před válkou
Martina, Středočeský kraj

Když oznámila záměr vedení družstva, přišel šok. „Předsedkyně mi odepsala, že se družstvo dohodlo, že nikoho takového v domě nechtějí. Přitom mi ani neposlala žádný zápis o takovém rozhodnutí. Nejde mi to na rozum a mám vztek, vždyť jde o ženu prchající s malými dětmi před válkou,“ rozčiluje se Martina.

Přínos Ukrajinců je větší než náklady na ně, říká sociolog

Domácí

S právníky teď řeší, co může dělat. Pokud stanovy družstva nebo nájemní smlouva obsahují právo družstva rozhodovat o přijetí nových členů domácnosti, pak jsou podle Lenky Němcové z advokátní kanceláře FORLEX dvě možnosti.

První: družstevník v bytě sám bydlí. Pak nemusí žádat družstvo o souhlas v případě, že jde o návštěvu kratší než dva měsíce. Při delším pobytu je nutné vyžádat si od družstva souhlas. „Nejlépe písemně,“ řekla Právu Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

Souhlas je družstvo povinno udělit, pokud jde o osoby blízké nebo o případy hodné zvláštního zřetele, říká právnička Ivona Večerková z kanceláře Frank Bold Advokáti. Jsou ukrajinští uprchlíci takovými případy? O tom by musel rozhodnout soud. Těžko se dá předpokládat, že by je za případ hodný zvláštního zřetele nepovažoval.

Česko je už s uprchlíky na hraně

Domácí

Druhá: družstevník v bytě nebydlí. V tom případě potřebuje souhlas vedení družstva i pro krátkodobé návštěvy do dvou měsíců. Pokud ho družstvo v případě ubytování ukrajinských uprchlíků neudělí, zřejmě nezbude než apelovat na lidskost vedení družstva.

Na vyjádření souhlasu má soukromý majitel i družstvo čas jeden měsíc. Pokud do té doby nezareagují, má se za to, že souhlasí. I u krátkodobých návštěv ale platí, že majitel bytu má právo požadovat, aby v něm žil jen takový počet osob, který je přiměřený jeho velikosti.

Přístup Ukrajinců na pracovní trh i příspěvek domácnostem za jejich ubytování, schválil Senát

Domácí

Byty v soukromém vlastnictví tomuto režimu nepodléhají. „Společenství vlastníků jednotek nemá právo omezovat výkon vlastnického práva vlastníka bytu,“ upozornila Večerková.

Reklama

Výběr článků

Načítám