Hlavní obsah

Dřív žádal garanci 101 poslanců, po Babišovi ji nechce. Politikům vadí Zemanův dvojí metr

Prezident Miloš Zeman v úterý pověřil Andreje Babiše sestavením vlády bez toho, aby po něm vyžadoval garanci, že jeho kabinet získá většinu ve Sněmovně. Politici v tom vidí uplatňování dvojího metru, protože v minulosti prezident postupoval jinak.

Zeman pověřil Babiše sestavením vládyVideo: ČTK

 
Článek

Po Bohuslavu Sobotkovi Zeman před čtyřmi lety chtěl veřejné prohlášení, že má podporu 101 poslanců, a v případě, že by navzdory takovému prohlášení vláda důvěru nezískala, pozbyl by Sobotka jeho důvěry. Na jmenování premiérem tehdy Sobotka čekal přes 50 dní.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském Hradě premiérem vlády Bohuslava Sobotku.

Po ODS a TOP 09 v červenci 2013 chtěl přímo 101 podpisů, a to notářsky ověřených. Přestože je Miroslava Němcová zajistila, jmenoval Zeman premiérem Jiřího Rusnoka, jehož kabinet vládl bez důvěry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman při jmenování Jiřího Rusnoka premiérem v červnu 2013

Po Babišovi žádné garance nechce. Z jeho vyjádření vyplývá, že souhlasí s menšinovou vládou hnutí ANO a nějaký čas by mu zřejmě nevadila ani vláda bez důvěry, neboť dopředu deklaroval, že počítá i s dalšími pokusy o sestavení kabinetu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Fiala: Je to divadlo, u toho nebudeme

„Pokud chtěl pan prezident Zeman při sestavování vlády v roce 2013 101 ověřených podpisů po pravici, měl by je chtít i po Andreji Babišovi.‬ Bylo by správné voličům říci, s kým a za jakých podmínek vláda Miloše Zemana a Andreje Babiše vzniká. ODS u tohoto divadla asistovat nebude,” uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Postup prezidenta Zemana přijde zvláštní i šéfovi SPD Tomiu Okamurovi. „Připadá mi to trošku nezvyklé. V každém případě je právo prezidenta jmenovat vítěze voleb. Je trochu předčasné trvat na tom, jestli někdo bude požadovat 101, každopádně trváme na tom, aby Babiš předstoupil před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru vládě,” řekl Okamura.

Nad prezidentovým postupem se pozastavil i předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. Podle ministra vnitra a úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance si na tom prezident dělá vlastní volební prezidentskou kampaň.

Podobnost s rokem 2006 připomněl předseda KSČM Vojtěch Filip. „Musím říct, jak někdy bývají Miloš Zeman a Václav Klaus odlišní, tak v tomhle jsou si oba podobní, protože Václav Klaus také chtěl v jednu chvíli 101, a poté dvakrát jmenoval Mirka Topolánka. To je jen opakování scénáře z roku 2006,” uvedl Filip.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Česku dlouhodobě vládla menšinová vláda ANO bez důvěry Sněmovny?
Ano
60,5 %
Ne
39,5 %
Celkem hlasovalo 8250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám