Hlavní obsah

Drahoš vs. Zeman, v čem se liší a shodují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhém kole prezidentských voleb se proti sobě postaví bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a stávající prezident Miloš Zeman. Právo porovnalo jejich názory na některá důležitá témata.

Foto: Právo

Článek

Zeman v prvním kole zvítězil se ziskem  38 procent hlasů, Drahoš postoupil z druhého místa, když mu dalo hlas 26 procent voličů. [celá zpráva]

Volba prezidenta 2018

EURO
Drahoš: Vyzval současnou vládu, aby zahájila seriózní debatu o přijetí eura. Podle něj by evropskou měnu mohla ČR do čtyř let přijmout, nejprve je ale podle jeho slov potřeba vysvětlit občanům, kteří jsou většinově proti euru, v čem je výhodné.
Zeman: Je pro přijetí eura. V létě na Žofinském fóru prohlásil, že Česko se iracionálně bojí přijmout euro, přičemž euro by nijak neohrozilo českou suverenitu. Poukázal na Slovensko, kterému přijetí eura podle něj prospělo.
MIGRACE
Drahoš: Odmítá uprchlické kvóty, Evropa by podle něj měla obratem vracet ekonomické migranty. V roce 2015 podepsal výzvu Vědci proti strachu a lhostejnosti, namířenou proti xenofobii.
Zeman: Má nesouhlasný postoj k migraci obecně, podle něj migrace do Evropy podporuje terorismus. Česko by podle něj nemělo přijmout ani jediného uprchlíka.
REFERENDUM
Drahoš: Je příznivcem referenda na komunální úrovni. Zásadně však nesouhlasí s vypsáním referenda o závažných geopolitických věcech, jako je například členství v EU či NATO.
Zeman: Je zastáncem zákona o obecném referendu, podpořil by i referendum o členství v EU, ve kterém by hlasoval pro setrvání.
INKLUZE
Drahoš: Myšlenka inkluze je podle něj dobrá, ale provedení špatné. „Když je ve třídě jeden postižený žák s asistentem, výuka se dá zvládnout. Ovšem tři čtyři handicapovaní už lidově řečeno ukrajují čas a možnosti učitele, který se pak nevěnuje těm zdravým,“ prohlásil v debatě s občany.
Zeman: Je tvrdým kritikem inkluze, považuje ji za zrůdnost. Postižené dítě v běžné třídě podle něj nikdy nezažije pocit úspěchu.
MILOSTI A AMNESTIE
Drahoš: Milostmi by šetřil, uděloval by je pouze ze závažných zdravotních a humanitárních důvodů. Odmítá plošnou amnestii.
Zeman: Při vstupu do úřadu slíbil, že nebude dávat milosti s výjimkou vážných zdravotních důvodů. Nakonec dal milost dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Plošnou amnestii neudělil.
PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON
Drahoš: Zákaz kouření v restauracích mu nevadí, udělil by ale výjimku venkovským hospůdkám.
Zeman: Zákon podepsal, ačkoli jej označil za nesmysl. Zakázal by spíš kouření v autě, pokud je v blízkosti dítě.
EET
Drahoš: S EET souhlasí, ale ne plošně. Nemělo by podle něj platit pro trhovce a drobné podnikatele.
Zeman: Podporuje EET jako nástroj proti daňovým únikům.
PREZIDENTSKÉ VETO
Drahoš: Veto chápe jako opravdu výjimečný nástroj. „Přednostně bych o něm uvažoval pouze v případě pevného přesvědčení, že zákon je špatný z podstatných důvodů.“
Zeman: Tento nástroj použil během pětiletého volebního období sedmkrát, například u zákona o státní službě, o střetu zájmů nebo o ochraně přírody.
ADOPCE HOMOSEXUÁLNÍMI PÁRY
Drahoš: „Vývoj dětí v rodinách párů stejného pohlaví ještě nemáme tak dobře prozkoumaný, abychom mohli takovou adopci postavit na roveň heterosexuální výchově. V životě mohou samozřejmě nastávat případy, kdy je tato adopce i pro dítě lepším řešením než jiné.“
Zeman: Homosexuální páry by měly mít stejná práva jako heterosexuální, proti adopcím nic nemá.
JMENOVÁNÍ PROFESORŮ
Drahoš: Chápe úlohu prezidenta jako vykonavatele role dané ústavou. Je na akademické obci, aby určila, kdo je hoden titulu profesora.
Zeman: Z různých důvodů odmítl jmenovat profesorem Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Problémy dělal i Martinu Putnovi. Ten ale nakonec dekret dostal z rukou ministra školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám