Hlavní obsah

Dotace na kompenzační pomůcky získají lidé s poruchou srdce, plic a cév

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři schválili novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Návrh rozšiřuje okruh lidí, kteří budou moci čerpat příspěvek na kompenzační pomůcky. Nově na něj dosáhnou také osoby s těžkým onemocněním srdce, plic a cév v dolních končetinách.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh rozšiřuje okruh lidí, kteří budou moci čerpat příspěvek na kompenzační pomůcky.

Řada lidí s těžkým onemocněním srdce, plic nebo s těžkým onemocněním cév na nohách není schopná bez těchto kompenzačních pomůcek udělat více než pár kroků.

Konkrétně mohou čerpat příspěvek na nájezdové ližiny, roštové rampy či elektronický skútr. Návrh naopak nepočítá s pořízením osobního automobilu.

Cílem návrhu je odstranění diskriminace vůči některým skupinám zdravotně postižených, kteří nemají nárok na příspěvek pro pořízení kompenzačních pomůcek. „Jsem přesvědčen, že tento zákon zkvalitní život lidem se zdravotním postižením,“ obhajoval novelu v Senátu poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Novelu zákona, kterou předložili poslanci z různých klubů, podpořilo ve středu 62 z 67 přítomných senátorů. Návrh musí ještě podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám