Hlavní obsah

Dostihy začaly: ČSSD chce sedm hejtmanů, ANO pět

Právo, Karolina Brožová

Volební úspěch z krajských voleb v roce 2012, po kterých získala 11 hejtmanů, letos ČSSD nejspíš nezopakuje, myšlenek na vítězství se však nevzdává. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka Právu sdělil, že soc. dem. chce po podzimních volbách mít alespoň sedm hejtmanů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

V cestě k takovému úspěchu jí přitom budou stát koaliční spojenci ANO a lidovci. Babišovci pomýšlejí na pět vítězství v krajích, provázejí je ale spory v řadě velkých měst, což by mohlo ovlivnit výsledek regionálních voleb. Lidovci si věří ve třech krajích, kde by chtěli vyhrát.

„Krajské volby chceme vyhrát a mít alespoň polovinu hejtmanů, tedy sedm,“ napsal Právu Sobotka.

Připomněl, že vedení krajů se starají o veřejné služby, jako jsou střední školství, zdravotnictví, sociální péče o seniory a zdravotně postižené nebo dopravní obslužnost.

„Chceme tyto služby udržet pod veřejnou kontrolou a zlepšit jejich kvalitu. Odmítáme jejich omezování, rozprodej či privatizaci. To je to podstatné, o co půjde – jak budou dál kraje pro lidi užitečné, jak mohou zastupitelstva zlepšit svoji práci v rozvoji regionů a v kvalitě veřejných služeb, které kraje organizují a platí z daní,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Soc. dem. po volbách před čtyřmi lety obsadila vedení 12 krajských radnic, získala 11 hejtmanů a celkem vyhrála volby v devíti krajích. Za největšího soupeře považuje ANO, které stranu naposledy porazilo ve větších městech v komunálních volbách 2014.

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš však celkové vítězství v krajských volbách neočekává. „Držíme se při zemi. Kdybychom vyhráli pět krajů, bylo by to fajn,“ sdělil Právu.

Věří si i lidovci

Lidovci, kteří se podílejí na vládě v Pardubickém a Jihomoravském kraji (v obou má hejtmana ČSSD), by rádi zvítězili ve třech krajích.

„Hejtmany jsme už měli a nevidím důvod, proč bychom v jednom, dvou či třech krajích je nemohli mít znovu,“ řekl již dřív Právu šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Komunisté jsou těžký soupeř

Loni na stranickém sjezdu svým kolegům oznámil cíl „rozlomit rudo-oranžové koalice v krajích“. Plány stran vládní koalice se pokusí překazit KSČM.

Už v roce 2012 dýchala vítězi krajských voleb ČSSD na záda, když skončila s výsledky mezi 16 a 25 procenty – z toho vyhrála na Karlovarsku a na Ústecku, kde má hejtmana. Nakonec uzavřela s ČSSD koalici v osmi krajích.

Předseda komunistů Vojtěch Filip věří, že strana svých 182 krajských mandátů (ČSSD jich má 205) uhájí i letos.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

„Vzhledem k trvalé pracovní činnosti našich krajských zastupitelů věřím, že se nám to v tomto roce opět podaří. Rozhodně mám za to, že v některých krajích může dojít k přírůstku mandátů. Samozřejmě nejsem jasnovidec,“ řekl Právu. O výsledku podle něj rozhodne nejen kvalita volebních programů, ale především odbornost a fundovanost lidí na kandidátkách.

Největším poraženým tak v letošních volbách může být ČSSD, která je na řízení většiny krajů zvyklá už od roku 2008, kdy zvítězila ve všech 13 krajích (v kraji Praha se volí podle zákona o obcích) s výsledky výrazně přesahujícími 30 procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám