Hlavní obsah

Dopravu v Česku komplikuje ujetý či rozbředlý sníh

Ujetý či rozbředlý sníh na silnicích komplikuje dopravu v Česku. V některých krajích navíc v noci z pátku na sobotu napadlo až 20 centimetrů nového sněhu, nejvíc je ho v Krkonoších a Jizerských horách. Silničáři vyzývají řidiče k opatrnosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zasněžená silnice na Litoměřicku

Článek

Dopravu ve Středočeském kraji dnes ráno na mnoha místech komplikovaly sněhové přeháňky. V regionu mrzne a silnice mohou namrzat. Zvláště opatrní by měli být řidiči na dálnici D1 a prakticky všech silnicích nižších tříd.

Na vedlejších silnicích Vysočiny leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá drtí. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. I na nich by ale motoristé měli jezdit se zvýšenou opatrností, upozornila v sobotu krajská správa a údržba. V kraji mrzne a k ránu se znovu začaly objevovat sněhové přeháňky.

Obezřetní by měli být řidiči i na Valašsku. Tamní silnice pokrývá vrstva rozbředlého a od středních poloh ujetého sněhu, na horách až do 12 centimetrů. S ujetým sněhem se motoristé setkají i na některých menších cestách Zlínska a Kroměřížska.

Stejná situace je i Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Řidiči by měli dávat pozor na ujetý sníh především na Trutnovsku, Náchodsku, Šumpersku a Jesenicku. Teplota se v těchto místech pohybovala v noci od minus devíti do minus jednoho stupně Celsia, místy se tvoří ledovka.

Rozvodněné Labe trápí sever Čech 

Na severu Čech napadl další sníh, silničáři radí opatrnost řidičům kamionů, mohou mít potíže ve stoupáních. V Ústeckém kraji zůstává pro dopravu stále uzavřena silnice z Horního do Dolního Žlebu na Děčínsku. Důvodem ale není sníh, silnice je zaplavená vodou z rozvodněného Labe. Na Labi v Děčíně stále platí první povodňový stupeň, voda už ale klesá a vzhledem k ochlazení se očekává postupný návrat k normálu. První povodňový stupeň platí také na Flájském potoce v Českém Jiřetíně.

Všechny jihočeské komunikace jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Platí to také o úseku dálnice D3 na Táborsku. Na silnicích nižších tříd na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Táborsku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Na ledovku by si měli dát pozor řidiči v Moravskoslezském kraji. Hrozí především v Paskovské ulici v Ostravě, ve Frýdecké ulici v Šenově u Ostravy nebo v Třinecké ulici v Českém Těšíně. Na Frýdecko-Místecku by měli být řidiči obezřetní jak na rychlostních komunikacích, tak na silnicích první a druhé třídy.

V Pardubickém kraji hlásí silničáři v mnoha oblastech sněhové přeháňky, na silnicích ve vyšších polohách leží vrstva uježděného sněhu. Například v okolí Lanškrouna se vlivem větru tvoří slabé sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám