Hlavní obsah

Dopravu po celé zemi komplikuje ledovka a sněhové jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravu po celé České republice v pondělí komplikují sněhové jazyky a silný vítr. Na většině silnic jsou rozbředlé nánosy sněhu, některé vozovky pokrývá ledovka. Hraniční přechod do Polska v Harrachově musel být od 08.00 do 08.30 uzavřen pro veškerou dopravu. Sdělilo to Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hraniční přechod v Harrachově musel být kvůli sněhu uzavřen.

Článek

Podle policie je stále na silnici číslo 10 mezi Desnou na Jablonecku a Harrachovem ledovka a sníh. Autům, která tam blokovala silnici kvůli náledí a sněhu, se nakonec podařilo odjet.

Doprava na silnici k hraničnímu přechodu Harrachov bývá při sněžení a ledovce omezena poměrně často. Naposledy byla kvůli sněžení uzavřena pro nákladní dopravu loni 7. prosince.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidiči nákladních aut mohou v takových případech pro cestu do Polska použít například přechod v Náchodě.

Meteorologové varují, že se sněhové jazyky budou na horách tvořit až do pondělního večera. [celá zpráva]

Řidiče ohrožuje také silný vítr

Nepříjemnosti motoristům způsobuje také silný nárazový vítr, kvůli kterému sněhové jazyky vznikají. Zledovatělá vrstva sněhu pokrývá některé silnice na Zlínsku, Chrudimsku a v některých oblastech Vysočiny. Ledovky nehrozí v Plzeňském kraji.

Maximální pozornost jízdě by měli řidiči podle doporučení správy a údržby silnic věnovat na Šumavě, tedy Prachaticku a Českokrumlovsku. Tvoří se tam sněhové jazyky. Výstraha před tvorbou sněhových jazyků platí v Jihočeském kraji do dnešních 18 hodin.

Sníh komplikuje také silnice na Bruntálsku a v Beskydech. Sněžilo také na Královéhradecku a Pardubicku. Většina vozovek je pokryta uježděným či rozbředlým sněhem a chemicky ošetřena, podle silničářů jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Reklama

Související témata:

Související články

Čekají nás mrazy, koncem ledna až 13 pod nulou

V následujícím měsíci nás čeká typická zima i větší výkyvy teplot. Ve svém měsíčním výhledu o tom v sobotu informoval Český hydrometeorologický ústav. Srážky...

Výběr článků

Načítám