Hlavní obsah

Dopravu komplikuje sníh, místy může napadnout až 10 centimetrů

• Aktualizováno

Na některých místech komplikuje ve středu ráno dopravu sníh. Meteorologové varovali, že za 12 hodin může místy napadnout až 10 centimetrů nové nadílky.

Foto: Policie ČR

Nehoda autobusu na jihu Čech

Článek

Sněžit začalo ve středu ráno prakticky na celém území Jihočeského kraje. Silničáři proto vyslali do terénu veškerou svou techniku.

„Horší je situace na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Na severu kraje je to zatím příznivější, ale postupně se to vyrovná," uvedla ráno dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová.

Policisté vyjížděli během dopoledne k desítkám dopravních nehod. Asi nejvážnější se stala na Jindřichohradecku, kde řidič autobusu narazil do stromu.

„Řidič pravděpodobně nezvládl řízení na zasněžené a namrzlé silnici a sjel do příkopu, kde narazil do stromu,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Záchranáři na místě ošetřili dva zraněné. Šlo o řidiče a jednu ženu, která v autobuse cestovala. „Šlo o lehká zranění. Oba byli po ošetření převezeni do jindřichohradecké nemocnice,“ sdělila Právu Zuzana Fajtlová, mluvčí jihočeské záchranné služby.

Evropu zasáhlo sněžení: Španělsko čelí sněhové bombě, Česko se nadílky dočká taky

Počasí

Také na Vysočině jsou silnice kvůli sněžení sjízdné jen s opatrností. Podle dispečera krajské správy a údržby silnic Romana Hubeného už vozovky ošetřilo asi 50 sypačů, především solí. Budou pokračovat, podle předpovědi má sněžit i během dne.

„Vyjeli jsme v předstihu. Sníh jde od Třebíče, ale už je i na Jihlavsku, zatím je to bez problému, ale sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice jsou po chemickém ošetření mokré,“ řekl Hubený.

Výstraha meteorologů před sněžením platí od 7. hodiny ráno právě pro Jihočeský kraj a Vysočinu, od 10. hodiny pak i pro části Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„Místy může napadnout 5 až 10 cm mokrého sněhu za 12 hodin,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ve výstraze. Platnost obou výstrah vyprší ve čtvrtek ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám