Hlavní obsah

Doprava v Praze bude při oslavách vzniku republiky jen pro otrlé

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cizinci, kteří přiletí 28. října na návštěvu Prahy, budou nejspíš bloudit. A to proto, že cesta z ruzyňského letiště do centra bude skoro celý den zablokovaná kvůli vojenské přehlídce k 90. výročí vzniku Československé republiky.

Článek

Trasa přehlídky povede přes Evropskou ulici a řidiči, kteří pojedou z letiště, od Slaného a od Kladna, budou muset do Prahy jinou cestou. Podle plukovníka Miroslava Žižky, který má přehlídku na starosti, se vojáci snažili co nejméně dopravu omezit, a proto připravili pouze jednu generální zkoušku v předvečer oslav. Proto by se měli řidiči Evropské ulici vyhnout i 27. října večer.

„Připravujeme se na letišti v Bechyni, kde jsme si vyznačili i Evropskou ulici. Z letecké mapy jsme zjistili rozměry a přenesli jsme je na letiště, abychom věděli, za jak dlouho tu trasu ujdeme,“ řekl Právu Žižka.

Kvůli průletu vojenských letounů bude na několik desítek minut pozastaven i provoz na ruzyňském letišti.

Na přehlídku vyrazí 1500 pěších vojáků a 120 kusů techniky. Jak Právo uvedlo již včera, slávy se kromě armády zúčastní i policie, hasiči a zdravotníci.

Kolem třinácté hodiny nad Prahou nejdříve proletí armádní airbus, následován gripeny a bitevníky L-159 a L-39. Nad hlavami diváků zavíří nakonec vrtulníky. Po letounech předvedou pochod vojáci, policisté a hasiči. Nakonec projedou tanky, bojová vozidla pěchoty, raketomety, houfnice, ženijní auta, tatrovky a landrovery.

Jinak než dřív

Podle Michala Buriana z Vojenského historického ústavu pojede od každého druhu techniky jen několik reprezentativních kusů. „Nebude to jako v roce 1955, kdy na přehlídce bylo 150 tanků a 200 letounů,“ uvedl Burian.

Rozdíl je podle něj i v tom, že komunistická armáda chtěla masivní přehlídkou odstrašit západního nepřítele a zároveň ideologicky zapůsobit na obyvatelstvo. Dnes chtějí kromě oslav lidem představit, jak profesionální armáda a další složky státu vůbec vypadají.

Kromě přehlídky přijede do Prahy z celé republiky i 200 historických aut. Devadesátka z vybraných veteránů se účastní spanilé jízdy centrem Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám