Hlavní obsah

Doporučení neočkovat Astrou a Johnsonem mladší šedesáti ministerstvo zatím nevyslyšelo

Doporučení České vakcinologické společnosti, která navrhla neočkovat vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson lidi mladší 60let, ministerstvo zatím nereflektovalo. Plyne to z pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) po jednání vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mohu říct, že očkování je bezpečné v porovnání s tím, co vyvolává nákaza covidem-19. Riziko trombóz, když jím onemocníte, je několikasetnásobně vyšší,” řekl ministr. Upozornil také na to, že vyšší riziko trombózy mají ženy užívající antikoncepci nebo kuřáci.

Vakcinologové diskutovali o tom, že věková hranice by mohla být už 50 let jako v některých jiných zemích. Doporučení musí schválit ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Dva druhy vakcín nedávejte lidem pod 60 let, doporučili vakcinologové

Domácí

Věkového omezení pro očkování látkami od AstraZeneky a Johnson & Johnson se obávají praktičtí lékaři. Podle nich by to mohlo zkomplikovat vakcinaci v jejich ordinacích, protože látky od jiných výrobců k nim zatím téměř nesměřují. Od tohoto týdne k nim začínají docházet také očkovací látky od firmy Moderna.

Dosud bylo v ordinacích podáno asi 500 000 dávek z celkem více než 4,3 milionu aplikovaných v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám