Hlavní obsah

Doplaťte pošťákům mzdy, žádá iniciativa

Iniciativa Rovná mzda chce po České poště odškodnění zaměstnanců kvůli tomu, že neměli ve všech regionech stejnou mzdu. Iniciativu inspiroval případ olomouckého řidiče Petra Hradila, který podnik úspěšně zažaloval, protože měl nižší výdělky než jeho kolegové na stejné pozici v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hradil se soudil o dorovnání mzdy s pražskými kolegy od roku 2016. Nelíbilo se mu, že po čtyři roky dostával zhruba o 3500 korun měsíčně méně než zaměstnanec v Praze. Po­ukazoval, že to je porušení zákoníku práce, a má tudíž právo na to, aby mu zaměstnavatel mzdu zpětně dorovnal.

Pošta se bránila. Vyplácení vyšší mzdy v Praze zdůvodňovala tím, že v hlavním městě jsou vyšší náklady na život a práce je vzhledem k velikosti regionu a provozu v něm složitější, namáhavější a odpovědnější.

Pětina firem je připravena letos plošně zvýšit mzdu, ukázal průzkum

Ekonomika

S tím ale nepochodila – Hradilovi daly nejprve za pravdu soudy nižší instance, v roce 2020 Nejvyšší soud a loni pak i Ústavní soud.

Nárokované peníze ale řidič ještě neviděl. „Soudy nebylo rozhodnuto v otázce výše doplatku mzdy žalujícího zaměstnance. Tato otázka nebyla dosud soudně rozhodnuta, a to ani nepravomocně,“ řekl Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Iniciativa Rovná mzda nicméně už organizuje další zaměstnance s tím, že za ně vybojuje doplacení mezd. „Na samém počátku nás oslovila skupina zaměstnanců z jedné z poboček pošty. Postupně se k nim přidávali a přidávají další, a to většinou na základě doporučení registrovaných kolegů či našeho marketingu,“ sdělil Právu vedoucí iniciativy Matěj Komora.

Předpokládáme, že se nám povede odškodnění získat bez nutnosti o něj žádat soudně
Matěj Komora, vedoucí iniciativy

„V současné době projevily zájem o naše zastupování při získání odškodnění nižší tisícovky zaměstnanců – současných i bývalých,“ doplnil.

EU se shodla na pravidlech minimální mzdy

Ekonomika

Náhrada ušlé mzdy u jednoho zaměstnance se podle ini­ciativy může dle pracovní pozice a doby trvání pracovního vztahu pohybovat i ve statisících korun. To by pro Českou poštu znamenalo doplácení až stamilionů korun. Záležet ještě bude na probíhajícím řízení s řidičem Hradilem.

„Zatím nepodnikáme právní kroky. Myslíme si, že pošta bude ochotna vyplatit zaměstnancům jejich nároky na spravedlivou odměnu bez nutnosti soudních sporů,“ dodal Komora. Odkázal se právě na dřívější soudní verdikty.

Podíl z odškodnění

„Předpokládáme tak, že se nám povede odškodnění získat bez nutnosti o něj žádat soudně. Pokud ale ne, jsme na soud připraveni,“ zakončil.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů

Ekonomika

Podle Komory jedná iniciativa s Českou poštou na neformální úrovni. Podle České pošty s ní ale iniciativa ve styku vůbec není.

„Počet zaměstnanců, které zastupuje, neznáme, ale předpokládáme, že žádného. Nejedná se o žádnou iniciativu, ale o firmu, která se snaží se přes Českou poštu zviditelnit,“ řekl k tomu mluvčí Vitík a poukázal na to, že iniciativa je vedena jako společnost v obchodním rejstříku.

Ze zápisu plyne, že mezi obory jejího podnikání patří například velkoobchod a maloobchod, pronájem a půjčování movitých věcí či marketingová činnost.

Míra inflace v EU v červnu vystoupila na rekordních 9,6 procenta

Ekonomika

„Důvod je naprosto jednoduchý – jak při mimosoudním vyjednávání s Českou poštou, tak při následném soudním řízení je a bude třeba k vymáhání odškodnění vynaložit poměrně velké množství peněz, například na specializované advokáty, znalecké posudky či soudní poplatky. Tato společnost tedy financuje veškeré nároky zaměstnanců – současných i bývalých – České pošty a hradí advokáty, znalce, jakož i veškeré náklady soudního řízení,“ odůvodnil Komora zapojení firmy.

„Zaměstnancům tak společnost umožňuje rychlý a bezplatný přístup ke spravedlnosti výměnou za procentuální podílovou odměnu ze získaného odškodnění,“ dodal. Jak velkou odměnu požaduje, neupřesnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám