Hlavní obsah

Doplatky na bydlení rostou, loni přesáhly 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje státu na dávky na bydlení neustále rostou. Jestliže v roce šlo na příspěvky a doplatky 7,4 miliardy korun, loni to bylo přes 12 miliard. Letos za první pololetí dostali lidé už 6,3 miliardy. Plyne to z údajů úřadů práce, které mají vyplácení dávek na starosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle zpráv úřadu práce za zvyšováním výdajů byl v minulých letech růst počtu nezaměstnaných a zhoršování situace rodin. Roli hrálo i zdražování bydlení. Podle zástupců neziskových organizací a vedení ministerstva se v Česku v posledních letech ale rozmohl také "byznys s chudobou". Peníze od státu často končily v nevyhovujících a předražených ubytovnách. Jejich obyvatelé za pokoj dali někdy mnohem víc, než by stál běžně pronájem celého bytu.

Úřady práce letos od ledna do konce července na příspěvku na bydlení vydaly 5,51 miliardy. Loni to bylo 5,21 miliardy. Do doplatku na bydlení v prvních sedmi měsících před rokem putovalo 1,89 miliardy a letos 1,86 miliardy. Výdaje na doplatek tak meziročně klesly o 1,7 procenta.

Příspěvek na bydlení
Příspěvek na bydlení patří mezi dávky sociální podpory. Dosáhnou na něj lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Doplatek je dávka v hmotné nouzi. Získají ho ti, jimž ani s příspěvkem na bydlení po zaplacení ubytování nezbývá na živobytí.

Letos v červenci se vyplácelo 70 300 těchto dávek, před rokem o 2400 víc. Příspěvků na bydlení vydávaly v červenci úřady 242 100, minulý rok o 8000 méně.

Celkové výdaje na příspěvek a doplatek na bydlení za letošních prvních sedm měsíců jsou tak zhruba stejné jako za celý rok 2012. Tehdy do doplatků putovalo 1,67 miliardy a do příspěvků 5,73 miliardy. Loni na doplatcích lidé dostali 3,25 miliardy a na příspěvcích 8,84 miliardy.

Ministerstvo chce dávky osekat

Ministerstvo práce nyní chystá novelu, která by dávky na bydlení v ubytovnách ještě snížila. Nově by tam náklady na bydlení, podle nichž se doplatek vypočítává, neměly překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt. Dosud to bylo 90 procent.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bezdomovec Julius Kala z Ostravy demonstroval v Praze ve dveřích do budovy ministerstva práce a sociálních věcí proti návrhu novely o hmotné nouzi, která má snížit dávky na bydlení lidem v ubytovnách.

Členové Platformy pro sociální bydlení začali v úterý protestovat před ministerstvem práce proti návrhu novely o hmotné nouzi, která má snížit dávky na bydlení lidem v ubytovnách. Podle protestujících by chystaná změna ještě zhoršila situaci nejchudších.

Ministerstvo plánovalo v dávkách na bydlení ale i větší změny. Místo dvou se měla podle záměru začít v budoucnu vyplácet jen jedna. Se sloučením nynějšího příspěvku a doplatku na bydlení počítala chystaná koncepce sociálního bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám