Hlavní obsah

Doplatek na bydlení bude u ubytoven jen rok, navrhuje ministerstvo

Pro občany v hmotné nouzi připravilo ministerstvo práce nová pravidla ohledně dávek na bydlení. Doplatek na bydlení by mohli dostávat jen ti, kteří budou usilovat o vhodné bydlení a projeví snahu zvýšit si příjem. V ubytovnách se bude doplatek vyplácet maximálně rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Tato pomoc by neměla navíc převyšovat obvyklé nájemné. Vyplývá to z návrhu novely o hmotné nouzi, kterou připravilo ministerstvo práce. Vláda v demisi by ji mohla projednat ještě letos.

Změny mají stopnout růst výdajů na dávky na bydlení a omezit i takzvaný obchod s chudobou. Novela má podle svých autorů zabránit tomu, aby doplatky plynuly do nevyhovujícího bydlení v předražených ubytovnách. Přísnější má být také přidělování peněz od státu.

Doplatek na bydlení se poskytuje lidem, jimž na zaplacení nákladů nestačí vlastní příjem a příspěvek na bydlení. V srpnu stát vyplácel 66 400 doplatků, tedy o třetinu víc než před rokem. Od ledna do srpna vydal 1,78 miliardy korun, loni za stejnou dobu zhruba miliardu. Podle ministerstva je důvodem zvyšování nezaměstnanosti a přibývání lidí, kteří potřebují pomoc. Podle autorů zprávy o vyplácených dávkách se zvedaly výdaje především za bydlení v ubytovnách.

Novela upravuje standardy pro ubytovny

Podle zjištění sdružení Vzájemné soužití dva dospělí se čtyřmi dětmi platili v jedné z ostravských ubytoven měsíčně za místnost 17 400 korun, v jiné pak 24 000. Podle jiného průzkumu v jedné z ubytoven v jihočeském Větřní platila čtyřčlenná rodina za 48 metrů čtverečních s poplatky asi 10 800 měsíčně. Obecní byt o velikosti 65 metrů čtverečních bez služeb tam přitom vyjde na 2294 korun, méně kvalitní pak na 1982 korun.

Podle novely by ubytovny měly nově splňovat standardy kvality, a to třeba stanovený počet metrů na osobu. Nájemníci by doplatek na bydlení měli dostávat nejspíš jen půl roku. Pokud by se jim nedařilo s pomocí sociálních pracovníků najít jiné bydlení, mohla by se lhůta protáhnout ještě o šest měsíců. "Osoba tak bude mít k dispozici jeden rok na řešení své bytové situace, a to i s pomocí obce," uvedli autoři novely. Doplatek by se měl řídit i podle obvyklého nájemného.

Zpřísnit by se mělo i přidělení dávky. Na jeden byt by ji dostal jen jeden člověk. Stanovila by se podle počtu osob, které spolu žijí a hospodaří. Přijít by o ni mohl ten, kdo by se nesnažil si vhodné a přiměřené bydlení hledat a neusiloval by o nějaký příjem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám