Hlavní obsah

Dopingovou kauzu české jezdkyně bude řešit policie

Radim Vaculík, Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský červnový případ nálezu kokainu v moči české jezdecké reprezentantky Sáry Vingrálkové (19) při dopingové kontrole na závodech v pražské Velké Chuchli není ještě zdaleka uzavřen.

Foto: Profimedia.cz

Jezdkyně tvrdí, že se jí kokain do moči dostal po ošetření na ORL. Ilustrační foto

Článek

Na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 se počátkem října obrátili s trestním oznámením tři bývalí členové Antidopingového výboru ČR (ADV) v čele s jeho odvolanou ředitelkou Petrou Volkovou.

V dokumentu, jehož kopii má Právo k dispozici, žádají prověření, kdy a za jakých okolností tehdejší primář ORL ve Fakultní nemocnici Motol Michal Jurovčík vystavil a podepsal parkurové jezdkyni lékařskou zprávu o tom, že jí kvůli krvácení z nosu podal roztok obsahující jedno procento kokainu. A zejména zda ji vůbec ošetřoval.

Zatímco k jejímu úrazu došlo loni 11. června a ona tvrdí, že se druhý den, tedy 12. června, dostavila na ambulanci ORL v motolské nemocnici, kde ji údajně ošetřil dr. Jurovčík, on sám jí vystavil první lékařskou zprávu až 20. července.

Aplikovaného množství roztoku by musela být přibližně čajová lžička
někdejší ředitelka Antidopingového výboru Petra Volková

Podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka však v daný den primář neměl službu a neexistuje ani elektronický záznam o ošetření sportovkyně Vingrálkové. Proto ho letos na jaře odvolal z funkce primáře.

Jurovčík se později hájil tím, že prý byl osloven známými, aby dívku ošetřil. „Ošetření proběhlo 12. června v podvečerních hodinách. Při drobném zákroku v nose byl použit anemizační roztok s anestetickou složkou obsahující jedno procento Cocaini hydrochlorid, běžně používaný při výkonech v nosní dutině u dětských pacientů. Ambulantní záznam nebyl založen 12. června, ale až při kontrole 20. července,“ sdělil odvolaný primář v dopise řediteli Ludvíkovi, jehož kopii má Právo k dispozici.

Jako Češi bez fotbalu. Afghánistán kvůli záběrům na ženy zakázal TV přenosy z kriketu

Svět

Vyvstává otázka, zda primář Vingrálkovou 12. června vůbec ošetřoval. Podle Volkové a jejích kolegů, za které podával oznámení advokát Tomáš Sokol, se Jurovčík mohl dopustit padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.

„Oznámení jsme obdrželi 1. října. Zabýváme se jím, ale dosud státní zástupce nerozhodl, jak s ním dále naloží,“ řekla tento týden Právu šéfka žalobců z Prahy 5 Hana Vrbová. Dá se předpokládat, že žalobce následně věc předá policii k prověření podezření zmíněných v oznámení, jako tomu bývá v drtivé většině případů.

Po pádu dál jezdila

V případu jde o to, že se tehdy ještě sedmnáctiletá Vingrálková účastnila loni 11. června závodů v parkuru v Chuchli. Spadla při tom z koně, ale po­dle zástupců provozovatele areálu ihned vstala, na nic si nestěžovala a odešla. Tamní zdravotník se ji hned snažil kontaktovat, ale ona nasedla na koně a odjela pryč.

Ještě týž den se pak zúčastnila pokračování závodů se čtyřmi koňmi, a dokonce se s jedním z nich umístila třetí. V závodění navíc pokračovala i v dalších dvou dnech, přičemž slavila několik úspěchů. 13. června za ní stejně jako za některými dalšími jezdci přišli antidopingoví komisaři a vyžádali si vzorek moči. V něm následně zjistili přítomnost zakázané látky, konkrétně kokainu. Totéž potvrdila i srpnová analýza vzorku B, načež Česká jezdecká federace loni 25. srpna rozhodla zakázat Vingrálkové činnost.

Skotský fotbal se nebude omlouvat za poradce, který urazil sparťanské děti

Zahraniční

Čtyři dny před tím ale jezdkyně přišla s žádostí o tzv. zpětnou terapeutickou výjimku. V té uvedla, že 12. června večer, tedy den po pádu z koně, se jí spustila krev z nosu a musela vyhledat lékařskou pomoc. Zamířila prý tedy do ORL ambulance v motolské nemocnici a rovnou k tamnímu primáři Jurovčíkovi. Ten jí pak podal kapky do nosu, které kokain obsahují. Tak se podle Vingrálkové dostala zakázaná látka do jejího těla.

Nesepsal zprávu

Jenže věc má hned několik háčků. Kromě toho, že Jurovčík v daný den neměl v ambulanci službu a o ošetření jezdkyně nesepsal lékařskou zprávu a ani ji nezadal do elektronického systému, jak je to v Motole běžné, sepsal zprávu dodatečně až 20. července, kdy měla být jezdkyně znovu na kontrole. Navíc podle pozdějšího vyjádření Jurovčíka pro ředitele Ludvíka použil při aplikaci roztoku obsahujícího kokain jen řádově mililitry na vatové tyčince, takže při následné kontrole nebylo zjištěno, že by vůbec došlo k úbytku tohoto roztoku. „Šlo o velmi malé, neměřitelné množství,“ uvedl k tomu Ludvík.

Odvolal jsem ho, protože v případě Vingrálková měsíc neudělal záznam do zdravotní dokumentace, a to je nepřípustné
ředitel motolské nemocncie Miloslav Ludvík na adresu lékaře Michala Jurovčíka

V dopingovém nálezu jezdkyně však bylo podle Volkové takové množství kokainu, že by závodnice musela dostat mnohem vyšší dávku tohoto roztoku.

„I podle odborného stanoviska, které má ADV k dispozici, lze konstatovat, že aplikovaného množství roztoku by musela být přibližně čajová lžička. Ale to je v rozporu s tím, že se hladina roztoku údajně nezměnila,“ řekla v pátek Právu Volková. Pro Jurovčíka měl případ letos na jaře dohru, když jej ředitel Ludvík odvolal z funkce primáře.

„Odvolal jsem ho kvůli tomu, že v tom konkrétním případě (Vingrálková) měsíc neudělal záznam do zdravotní dokumentace a to je nepřípustné,“ řekl Právu Ludvík. Nechtěl se však vyjadřovat k otázce, zda Jurovčík v onen červnový večer jezdkyni vůbec viděl a ošetřil. Jurovčík opakovaně Právu nezvedal telefon a nereagoval ani na SMS.

Možný podvod?

Případ Vingrálková měl pak v dalších měsících pokračování. Loni v září Komise pro tera­peutické výjimky ADV složená z lékařů zamítla žádost jezdkyně o zmíněnou zpětnou výjimku. Ona se odvolala k tříčlenné rozhodčí komisi Českého olympijského výboru (ČOV) v čele s advokátem Lukášem Trojanem. Komise letos v únoru pouze na základě Jurovčíkovy lékařské zprávy z 20. července zpětnou výjimku schválila a Vingrálkové povolila jezdit. „Lze zřejmě tvrdit, že nebýt této zprávy, rozhodnutí Antidopingového výboru by zrušeno nebylo,“ míní autor oznámení, advokát Sokol.

Podle něj tak mohlo dojít i k trestnému činu podvodu. „Udělení terapeutické výjimky umožňovalo pokračovat v závodní činnosti, a tím i získávat odměny za závody, u nichž je podmínkou kromě jiného i to, že závodník se v rozhodné době nedopustil porušení antidopingových pravidel,“ uvádí Sokol v oznámení.

Jenže podle Volkové a jejích kolegů neměla rozhodčí komise na udělení výjimky právo. Od letošního ledna se totiž změnila celosvětová antidopingová pravidla, kvůli kterým skončily pravomoci této komise v poslední prosincový den loňského roku.

Sport dostane od státu 7,5 miliardy korun

Ekonomika

Nově o zastavení či povolení činnosti rozhoduje v ČR v odvolacím řízení pouze Arbitrážní komise Národní sportovní agentury (NSA). Tudíž je únorový verdikt trojice advokátů nejspíš neplatný.

Proti rozhodnutí advokátů se ve stížnosti ohradil jak Antidopingový výbor ČR, tak Česká jezdecká federace. Jenže komise Světové antidopingové agentury (WADA) letos v červnu rozhodla, že výjimka byla udělena v souladu s medicínskými standardy. Zároveň ale neřešila vinu či nevinu jezdkyně, a nerozhodovala tedy ani o trestu či očištění Vingrálkové.

Vzepřela se a skončila

Když se v červnu šéfka českého ADV Volková chtěla obrátit na nyní jediný kompetentní odvolací orgán, tedy na Arbitrážní komisi NSA, už to nestihla. Letos 8. června ji šéf NSA Filip Neusser odvolal z funkce. S tím nesouhlasili její kolegové a čtyři z nich rezignovali na členství ve výboru. „Mám za to, že mé odvolání souviselo se snahou ovlivnit konkrétní kauzy,“ míní Volková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser.

Sám Neusser na dotaz Práva uvedl, že už při květnovém nástupu na post šéfa NSA vyhlásil, že na klíčových vedoucích pozicích chce mít odborníky, kteří prošli transparentním výběrovým řízením. A to podle něj platí i o funkci ředitele ADV.

Ještě týž den, kdy Volková skončila, vyhlásil Neusser nové výběrové řízení a z něj vzešel jako vítěz advokát Jiří Janák. Tentýž právník přitom společně s kolegou Janem Šťovíčkem zastupovali v kauze dopingu jezdkyni Vingrálkovou.

„Domnívám se, že se jedná o střet zájmů a v antidopingovém světě to nemá obdoby,“ podotkla na adresu svého nástupce Volková. „Určitě žádný střet zájmů necítím,“ reagoval na to včera v SMS Janák, který je na dovolené. A v podobném duchu hovořil i Neusser.

„Jiří Janák se samozřejmě podle zákona vzdal veškerých svých kauz a přerušil svou advokátní činnost, takže k žádnému střetu zájmů dojít nemůže,“ má jasno předseda NSA. Nyní by tedy kauzu pozitivního nálezu u české reprezentantky měla podle Volkové ještě řešit Arbitrážní komise NSA. Jenže v minulých týdnech hned tři z pěti jejích členů rezignovali. Neusser však tvrdí, že konečné rozhodnutí již padlo. „Komise pro terapeutické výjimky Světové antidopingové organizace (WADA) v tomto případě již rozhodla a toto rozhodnutí je pravomocné,“ doplnil Neusser.

Zástupci WADA se přitom chystají dorazit 4. listopadu do Prahy na audit, při kterém budou zkoumat, zda Češi dodržují nově zavedená mezinárodní pravidla. A to může být pro Antidopingový výbor a potažmo Národní sportovní agenturu problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám