Hlavní obsah

„Don Pablo“ bavil kongres ODS. Za kritiku slíbil roky vězení

• Aktualizováno

Poklidnou atmosféru prvního dne kongresu ODS v pátek narušil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). V extravagantním projevu, kdy nejprve přirovnal množství přítomných k počtu oslavenců na oslavách diktátora Stalina, narazil i na vlastní přezdívku Don Pablo.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na kongresu ODSVideo: ODS

 
Článek

Blažek řekl, že měl v hlavně připraveny dvě varianty projevu – vážný, a odlehčený. A z jeho slov bylo hned patrné, pro jakou variantu se rozhodl. „Mám dnes narozeniny, tak vám chci poděkovat, že vás tolik přijelo na moje narozeniny. Myslím, že naposledy takto plný sál měl soudruh Stalin,“ začal své vystoupení Blažek za smíchu přítomných.

Fiala složí účty. ODS si na kongresu bude volit vedení

Domácí

Delegátům také hned zkraje v nadsázce slíbil, že se na rozdíl od Stalinových hostů vrátí domů živí.

Dále podotkl, že ač bývá zvykem obdarovat oslavence, on prý nic nepotřebuje. A pokračoval tím, že se obrátil „s dárkem“ na přítomné novináře s výčtem karikujících titulků. „Ostrá slova padla, při projevu Dona Pabla,“ začal Blažek v narážce na přezdívku, kterou mu kvůli údajnému vlivu v brněnské politice vymysleli jeho odpůrci.

Mnohým voličům jsme přišli jako nejmenší zlo, řekl Fiala na kongresu ODS

Domácí

Následně humornou formou obrátil pozornost na své aktuální postavení šéfa justice. „Za kritiku vedení, slíbil roky vězení,“ řekl a doplnil glosou na město, z kterého pochází a kde sídlí řada soudů. „Ten, kdo proti Brnu hlesne, ranou pěstí rychle klesne.“

A poté přidal také apel „Stanjuru kdo nezvolí, toho rovnou zastřelí“. Ministr financí Zbyněk Stanjura nemá ve volbě prvního místopředsedy strany protikandidáta, stejně jako premiér Petr Fiala nemá konkurenta ve volbě předsedy strany.

ODS si po dvou letech zvolí nové vedení v sobotu, Fiala bude funkci předsedy obhajovat počtvrté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Blažek na kongresu ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám