Hlavní obsah

Domy v ostravském Přednádraží už oceňují na dražbu znalci

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Na ocenění všech budov v ostravském ghettu Přednádraží začali intenzivně pracovat soudní znalci. Podle informací Práva by znalecký posudek měl být hotový do konce června, aby soudem nařízená exekuce proti firmě Domy Přednádraží mohla být v létě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dům, který měl být zbourán

Článek

Majitel zadlužené společnosti Oldřich Roztočil chce však dražbě zabránit a rád by dluh ve výši 182 tisíc korun za vodu zaplatil v několika měsíčních splátkách po 20 tisících korunách. K osobnímu jednání exekutora a podnikatele ohledně Přednádraží však stále nedošlo. Podle Exekutorské komory ČR proto, že dlužník v této věci nekoná, podle Roztočila proto, že s ním exekutor odmítl o věci jednat.

Exekutorská komora: dlužník nekoná

„Dražba se bude konat elektronicky, dojít by k ní mělo o letních prázdninách. Předpokládáme, že do konce měsíce června bude hotový znalecký posudek, od něhož se mimo jiného odvíjí nejnižší podání při dražbě. Ta by mohla pomoci vyřešit komplikovaný stav v dané lokalitě. Očekává se totiž, že vítěz dražby zajistí kvalitnější využití nemovitostí,“ sdělila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Dodala, že soudem pověřený soudní exekutor vede nyní rozsáhlá jednání se subjekty zainteresovanými na pomoci obyvatelům Přednádraží.

„Co se týká samotného dlužníka, tak s exekutorským úřadem komunikuje, nicméně tato jednání nevedou ke konstruktivnímu řešení problému. Pokud by Domy Přednádraží nabídly adekvátní splátkový kalendář, soudní exekutor by ho nepochybně přijal. Je přístupný této dohodě, ačkoliv zákon de facto nezná pojem splátkový kalendář. Dlužník však v tomto smyslu nekoná,“ upřesnila mluvčí.

Majitel Přednádraží: exekutor se mnou odmítl jednat

S tímto tvrzením však podnikatel Oldřich Roztočil nesouhlasí. Podle něj měl se soudním exekutorem domluveno jednání, avšak když na něj do Ostravy z Kadaně dorazil, tak mu zástupce exekutora řekl, že žádná schůzka nebude.

„Že prý není o čem jednat a že budou postupovat vlastní cestou, což znamená, že si nechají udělat odhad nemovitostí v Přednádraží a pošlou je do dražby. Přitom jsem přijel s tím, abych nabídnul, že budu dluh, který je ve výši 182 tisíc korun, splácet měsíčně po 20 tisících. Což by znamenalo, že za devět měsíců bych to měl splacené,“ reagoval majitel Přednádraží a dodal, že poté, co se jednání neuskutečnilo, snažil se exekutorovi dovolat a následně mu i zaslal SMS.

„Telefon mi nezvedl a na SMS dosud nereagoval. Zkusím ještě svou nabídku na splátkový kalendář poslat přes mail. Jinak už nevím, jak se s ním mám spojit? Chci dražbě zabránit.“

Úřad nařídil demolici

Problémy v ostravském ghettu Přednádraží trvají kvůli nefunkční kanalizaci, ke které se nikdo nehlásí, od loňského léta. O tom, kdo je jejím vlastníkem, má rozhodnout letos na podzim soud. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz nařídil vyklizení Přednádraží kvůli šesti domům, kterým podle stavebního úřadu hrozí zřícení.

Úřad proto nařídil majiteli objektů, ať je zdemoluje. To ale zatím Roztočil neudělal, vyzval ale obyvatele, aby i poslední dům v lokalitě opustili. Rodiny si nyní hledají nové bydlení, do konce června chtějí Přednádraží opustit. Navíc podnikatel vyzval i samotné město Ostrava, aby Přednádraží odkoupilo a využilo na sociální bydlení. Zastupitelé však o jeho návrhu budou jednat až na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám