Hlavní obsah

Domov důchodců kvůli viru zavřeli. Klient zemřel, nakažená je i pečovatelka, jež odmítla očkování

Kvůli koronaviru museli uzavřít Domov důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Jeden z klientů už nemoci podlehl, přestože byl počátkem roku proti covidu-19 očkovaný. Nákaza se prokázala také u dalšího klienta, nakažená je i pracovnice z přímé péče. Ta očkování odmítla a právě ona zřejmě klienty nakazila. Ukazuje se, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největším rizikem, uvedl ve čtvrtek ředitel domova Čestmír Skrbek.

Foto: Mapy.cz

Domov seniorů ve Velkých Hamrech

Článek

Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji.

„Všichni naši klienti jsou proti koronaviru očkovaní a také většina zaměstnanců, z 90 se jich očkovat nenechalo jen sedm. Udělal jsem všechno pro to, abych je k očkování přesvědčil, nutit je ale nemohu,” řekl Skrbek.

Ředitel domova, kde zemřel nakažený senior: Přemlouvali jsme pečovatele, ať se očkují, víc dělat nešlo

Domácí

„Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a s ní celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,” doplnil ředitel. Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak znovu zastavil.

Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl,” řekl Skrbek. Následné testování odhalilo další dva nakažené.

Naočkovat se nechala zatím polovina Čechů, třetina mladých, 85 procent rizikových

Domácí

Ve čtvrtek prošlo PCR testováním dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu. Podle Skrbka není možné lidem očkování nařídit, sami by si ale měli uvědomit, jak nebezpečný je koronavirus pro seniory v domovech. "Často jsou vážně nemocní, jejich imunita je oslabená a ani očkování je tak nemusí ochránit," dodal.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZ) nových případů v Libereckém kraji v tomto týdnu přibývá, ve středu odhalily testy dalších 21 nových případů nákazy, z toho 17 na Liberecku, tři na sousedním Jablonecku a jeden na Českolipsku. Za poslední týden připadá v kraji na 100 000 obyvatel 27 nových případů. Podle krajského ředitele Vladimíra Valenty prokázaly testy v Libereckém kraji jak britskou mutaci, tak indickou. O jakou variantu jde ve Velkých Hamrech, musí podle něj ještě potvrdit laboratoř.

Anketa

Měl by se o klienty v domovech seniorů a podobných zařízeních starat jen personál očkovaný proti covidu?
Ano
59,5 %
Ne, není to nutné
40,5 %
Celkem hlasovalo 10884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám