Hlavní obsah

Domněnky, zkreslené představy a fabulace, komentuje Babiš policejní žádost

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se před středečním slyšením před sněmovním mandátovým a imunitním výborem řešícím žádost o jeho vydání seznámil s policejní žádostí. Po výslechu výboru označil informace v ní obsažené za domněnky a fabulace. Načasování žádosti je podle něj účelové.

Záznam z TK po jednání mandátového a imunitního výboru Video: Novinky

 
Článek

„Jsou to domněnky, zkreslené představy a fabulace,“ okomentoval Babiš žádost o vydání.

Dále zopakoval své stanovisko, že celá kauza je pouhou snahou tradičních politických stran dostat ho z politiky.

„To načasování je absolutně jasné,“ dodal s tím, že podle něj je cílem, aby se o kauze Čapí hnízdo mluvilo až do voleb. Ty se konají na konci října a Babišovo hnutí ANO je v nich podle průzkumů favoritem.

Mandátový a imunitní výbor bude jednat o vydání poslanců Video: Novinky

Podobně se vyjádřil i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj policejní žádost účelově zatajuje důkazy, které vyvracejí policejní konstrukci.

Že ho výbor ke stíhání doporučí vydat, Babiš nepochybuje. Poukázal na to, že ho tvoří hlavně zástupci stran, proti nimž se vymezuje.

Výbor podle předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) muže doporučení k žádosti policie o vydání obou poslanců za ANO vydat ještě během středy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil (vlevo) a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch

Členové výboru měli v minulých dnech možnost seznámit se s celým policejním spisem. Babiš a Faltýnek ani jejich advokáti se až do chvíle obvinění s trestním spisem seznámit nemohou. Na imunitním výboru dostali pouze pětistránkovou žádost, v níž policie cituje paragrafy, podle nichž je chce obvinit. Babiš podle šéfky výboru Němcové nahlédl do žádosti ve středu dopoledne.

Farma Čapí hnízdo v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letoška Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sněmovní mandátový a imunitní výbor

Farma nejprve Agrofertu patřila, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru mohla získat dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně fúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš přiznal, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám