Hlavní obsah

Doložím, že majetek H-Systemu byl prodán nevýhodně, řekl Čunek

Právo, ČTK, Jan Menšík

Senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vítá trestní oznámení, které na něj podle dřívějšího vyjádření hodlá podat konkurzní správce zkrachovalého H-Systemu Josef Monsport. Senátor je prý připravený doložit důkazy své výroky o nevýhodnosti prodejů majetků společnosti. Čunek to řekl v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

„Velmi vítám to trestní oznámení na sebe, protože taková věc se poté musí dopodrobna šetřit, a my jsme přesvědčeni, že důkazy, které máme, mě nejenom vyviňují z jakéhokoliv úmyslu někoho nespravedlivě obvinit, ale hlavně na ty osoby máme mnoho důkazů a jejich činnost by měla být policií prověřena,“ uvedl Čunek.

Monsport a jeho zástupkyně Iva Fialová Ištvánková v srpnu oznámili, že chtějí podat trestní oznámení na Čunka a další osoby kvůli jejich výrokům o nakládání s majetkem H-Systemu. [celá zpráva]

Přeprodání za 30násobek ceny

Hlavním důvodem, na který Čunek i další zainteresovaní dlouhodobě upozorňují, je údajně špatné rozprodávání majetku zkrachovalého H-Systemu.

Čunek poukázal na to, že majetek společnosti byl konkurzním správcem rozprodán za 36,5 miliónu korun, přičemž noví majitelé tyto pozemky později prodali za více než jeden a čtvrt miliardy korun, tedy třicetinásobek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší soud rozhodl v kauze H-Systém o vystěhovaní lidí z domů v Horoměřicích u Prahy.

„To nejsou odhadní nebo vymyšlené ceny, to jsou ceny, za které se tyto majetky prodaly těmi, kteří je nakoupili," vysvětlil senátor tyto částky. „Správce takovýmito prodeji okrádá klienty H-Systemu,“ dodal s tím, že stejně tak zároveň okrádá i bývalého majitele H-Systemu Petra Smetku, který má povinnost poškozené odškodnit sám za sebe. Podle Čunka mu však nic nezbylo kvůli činnosti správce.

Monsport však již v minulosti poukazoval na to, že prodeje majetku již několikrát prověřovala policie a vždy to odložila.

Konkurs se vleče 20 let

Konkurz na H-System trvá již dvacet let, a právě za tyto průtahy může podle Čunka z velké části i Monsport, protože na něj správce nemá čas kvůli svým podnikatelským aktivitám.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Monsport

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám