Hlavní obsah

Doktor nabádal k zabití postižených dětí, za to dostane vyhazov z vědecké rady

Právo, Novinky, Václav Lang, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová je pobouřená výrokem Miroslava Mitlöhnera, člena své vědecké rady. Ten v článku do odborného časopisu napsal, že pokud je zřejmé, že se matce narodilo postižené dítě, zákon by měl umožnit lékařům, aby bez svolení rodičů rozhodli o ukončení života takového novorozence. O místo ve vědecké radě přijde.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

S textem Mitlöhnera prý Marksovou seznámil jiný člen její vědecké rady, předseda rady postižených Václav Krása. „Nevěřila jsem svým očím, jak je možné publikovat v dnešní době takový text,“ řekla Novinkám Marksová. „Trošku jsem měla pocit, že čtu něco z 30. let,“ doplnila.

„Musím také říct, že jsme zjistili, že to je starý text z roku 1986, kdy v tu dobu taková rétorika byla zřejmě jakýmsi způsobem přípustná,“ informovala. „Nejenže byl zveřejněn článek s takto neuvěřitelným obsahem, ale ještě se jedná o to, že pan doktor recykloval svůj vlastní článek z 80. let a použil ho v projektu z dnešní doby.

Mitlöhnera v nejbližší době z vědecké rady odvolá, zatím mu to prý nestihla sdělit osobně. „Nejde, aby ve vědecké radě ministerstva, které se snaží pomáhat zdravotně postiženým, byl někdo, kdo se podepíše pod takovýto text,“ prohlásila.

Sporný text vyšel v Časopise zdravotnického práva a bioetiky, který vydává Ústav státu a práva Akademie věd ČR. Mitlöhner v něm například píše, že by zákon měl  stanovit, aby ženy měly povinnost jít na potrat, pokud by takového potomka čekaly. Když už by dítě, těžce handicapované přišlo na svět, o jeho osudu by měl rozhodnout jen lékař, a to bez stanoviska rodičů.

Svoboda text četl s naprostým úžasem

Ke kontroverzním výrokům se vyjádřil i poslanec ODS, bývalý pražský primátor a gynekolog Bohuslav Svoboda, který si profesorova slova přečetl s „naprostým úžasem“.

„Z historie víme, že tělesně postižení jedinci byli svrháváni z Tarpejské skály. To jsme se učili ve škole a dobře se pamatuji, jaký děs to v nás vyvolávalo. Celý život jsem se domníval, že podobná myšlenka se nemůže v dnešním světě objevit. A hle, je opět tady,“ napsal Svoboda v prohlášení, které poskytl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

„Z pozice lékaře - porodníka si vůbec nedovedu představit, že by nějaký lékař byl ochoten takový čin provést. Jsem bytostně přesvědčen, že lékař nemá právo ukončit život člověka narozeného s těžkým tělesným postižením,“ napsal Svoboda, který je rovněž proti tomu, aby lékaři prováděli eutanázii.

„Do naší společnosti eugenika skutečně nepatří a každý pokus o rozvíření diskuse na toto téma by měl být potlačen v samém zárodku,“ uvedl exprimátor.

Proti výroku se ohradila i KDU-ČSL. „Takové tvrzení podle nás připomíná nacistické praktiky a je zcela zásadně v rozporu s vnímáním hodnoty lidského života jako nejvyšší hodnoty,” uvedl mluvčí strany Václav Pláteník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám