Hlavní obsah

Dojič hadů či testovač tělových deodorantů. Některá povolání mohou být opravdu bizarní

Že vědecko-technická revoluce přispěla k likvidaci některých povolání a zároveň dala vzniknout jiným, nikoho nepřekvapí. Přesto se čas od času v nabídkách práce objeví zcela neobvyklá pozice. Experti z agentury Grafton Recruitment vytvořili žebříček těch nejneobvyklejších povolání.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nehledáme jen účetní, IT experty anebo operátory výroby, ale celou škálu pracovních pozic. Někdy jde o skutečné lahůdky,“ vysvětluje Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Jaká jsou tedy dle expertů z Grafton Recruitment nejneobvyklejší a zároveň nejbizarnější povolání?

Kontrolor prezidentových jídel

Měli je už egyptští faraoni i římští císaři, dnes je mají prezidenti. George Bush měl např. během svého pobytu v Londýně dokonce dva kontrolory. Na tuto pozici jsou často najímáni bývalí agenti FBI.

Lovec golfových míčků

Lidé, kteří se rádi potápí a touží po práci v malebných scenériích, se mohou nechat najmout na lov golfových míčků.

Čas od času se v nabídkách práce objeví zcela neobvyklá pozice

V jezírkách lemujících golfová hřiště jich je potopených dost na to, aby si jejich výlovem mohli vydělat až devadesát tisíc eur ročně. Průměrně takový lovec vyloví kolem 4000 míčků za den.

Ochutnávač psího žrádla

Ucházet se dnes lze i o pozici ochutnávače potravy pro psy. Pracovník na této pozici posuzuje nejen vizuální a chuťovou stránku předložených vzorků, ale i jejich konzistenci či čas potřebný k rozžvýkání.

Spáč z povolání

Ve spánkových centrech najdou uplatnění opravdu všichni – nezáleží na tom, zda spí dlouho, nebo naopak trpí nespavostí. Takovou práci nabízela v minulosti např. NASA, za 70 dní v horizontální poloze odměňovala účastníky až 18 000 dolary.

Dojič hadů

Dojení krav, ovcí či koz je v našich krajích poměrně běžná záležitost. V případě hadů samozřejmě nejde o dojení mléka, nýbrž odebírání jedu pro farmaceutické účely k výrobě protilátek aplikovaných po kousnutí nebo pro produkci nejrůznějších léků nasazovaných při poruchách krevního oběhu či onkologických diagnózách. Mezi klientelou jsou výzkumné laboratoře a univerzitní pracoviště. Plat se pohybuje kolem dvou a půl tisíce dolarů měsíčně.

Testovač tělových deodorantů

Na trhu práce opravdu existují lidé, kteří za peníze přivoní ke zpocenému podpaží jiných, čímž kontrolují účinnost jednotlivých deodorantů, a následně o tom vypracovávají studie.

Podobně pracují například i specialisté pro posuzování odéru použitých dětských plenek či kočičích podestýlek. Tito pracovníci si vydělávají podle stupně seniority v rozmezí 17 000–46 000 eur ročně.

Živá figurína

Před vynálezem plastových figurín stávaly ve výlohách obchodů s oděvy pohledné manekýnky. V současnosti se lze s živými figurínami opět setkat. Podle marketérů přitahují ve výlohách větší pozornost kolemjdoucích potenciálních zákazníků. Za stání ve výloze bez pohybu si tyto modelky vydělají přibližně 25–100 dolarů za den.

Sběrač exkrementů

Jak už název vypovídá, tento pracovník chodí po veřejných prostranstvích a uklízí to, co majitelé zvířat zapomněli odstranit.

Nájemný svatebčan či plačka

Pro lidi, kteří mají obavy, že jim na svatbu či pohřeb nepřijde dostatečný počet osob, existují agentury, jež tento problém vyřeší. Tito najatí hosté chodí na svatby, na kterých nadšeně objímají nevěstu i ženicha, a spolu s finanční odměnou si navíc odnesou i slušnou výslužku. Na pohřbu naopak oplakávají někoho, jehož jméno se často dozvědí až před samotným obřadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám