Hlavní obsah

Dohnal podal trestní oznámení na pět poslanců

Praha

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal podal ve čtvrtek trestní oznámení na pětici poslanců. Jedná se o členy kontrolního výboru, kteří ho prý lživě obvinili z porušování zákonů a špatného hospodaření, řekl v neděli Dohnal v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal

Článek

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny se začal případem NKÚ zabývat na základě kolegia úřadu, které upozornilo na nesrovnalosti v hospodaření. Dohnal za údajné chyby také čelí trestnímu oznámení.

Mezi poslance, kteří se podle prezidenta NKÚ dopustili pomluvy, patří Jaroslav Fiala, Libor Ježek, Václav Snopek - tedy ti, kteří v květnu sepsali zprávu, ve které úřadu vyčítají například nehospodárnost, ale i porušení některých zákonů. "Ta zpráva obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil.

Trestnímu oznámení se nevyhnul ani předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček a další poslanec Václav Šlajs, kteří o údajích ve zprávě hovořili na veřejnosti a před médii. "Já nemám jinou možnost, jestliže ti poslanci o mě opakovaně tvrdí nepravdivá tvrzení," řekl Dohnal. Pomluvy se dopustili podle prezidenta NKÚ také dva novináři. Dohnal zvažuje také civilní žaloby.

Podle Koníčka se Dohnal stavěl již proti kontrole sněmovnou. "Pan prezident zbytečně útočí na kontrolní výbor i na mě osobně," uvedl předseda výboru. "Nikdo jiný než sněmovna, popřípadě orgán pověřený sněmovnou kontrolu NKÚ nemůže provádět," dodal. Prezident NKÚ v neděli prohlásil, že chtěl prověrku od nezávislého auditora.

Dohnal také již v pátek navrhl kárné řízení proti 12 členům kolegia NKÚ, kteří kontrolu vyvolali. Při schvalování závěrečného účtu za loňský rok hlasovali pro usnesení, v němž upozornili na nesrovnalosti. Usnesení je podle Dohnala v rozporu se zákonem o NKÚ.

Tento týden sněmovní výbor rozhodl, že vypíše výběrové řízení na znalecký ústav nebo auditorskou firmu, která hospodaření úřadu prověří. Najatý kontrolor by měl prověřit hospodaření od 1. ledna 2005 do konce loňského roku a u vybraných operací dokonce do 30. června letošního roku. Výsledek šetření by měl být znám do konce roku.

Oznámením pro údajné porušování povinností při správě cizího majetku se zabývá policie v Praze. Policie již požádala o potřebné doklady také členy sněmovního výboru.

Úřad vedený Dohnalem údajně opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Poslanci Dohnala kritizují také za to, že si nechal od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoli má nárok jen na jeden, a další údajné nehospodárnosti. Koníček také již dříve vznesl návrh na zahájení kárného řízení s Dohnalem.

Reklama

Výběr článků

Načítám