Hlavní obsah

ÚVN se ohradila proti spekulacím, dezinformacím i útočným vyjádřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde je prezident Miloš Zeman od neděle hospitalizován, se ostře ohradila proti „spekulacím, dezinformacím i útočným vyjádřením“ ohledně poskytované péče.

Foto: Novinky

Sanitka s prezidentem při cestě z Lán do ÚVN

Článek

Dohady rozpoutalo nejen dosavadní mlčení Hradu o diagnóze Zemana, ale i úterní vyjádření mluvčího Jiřího Ovčáčka ohledně prezidentova jídelníčku.

K obědu si prý dal v úterý meruňkové buchty a na středu si objednal vinnou klobásu s kaší. Nad tím se pozastavilo několik lékařů, jelikož je známo, že Zeman trpí cukrovkou.

„Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta,“ sdělila v prohlášení mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

„ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů, ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ dodala.

Buchty a klobása na ARO? Pro prezidenta jako diabetika nesmysl, míní lékař

Domácí

Ubezpečila, že prezident má stejně jako jiní pacienti náležitou péči. Útoky na nemocnici však podle ní „znevažují poctivou práci odborníků“.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek v Impulsu poznamenal:

„Konzumace jídla na ARO možná asi je, a to v předpokladu, že se nemocnice snaží panu prezidentovi poskytovat maximální možnou péči a mít ho trvale pod kontrolou. Pokud tedy jeho zdravotní stav je takový, že může jíst, tak proč by nejedl.“

Jak sám zdůraznil, informace o stavu prezidenta nemá. Zvolená strava ho ale překvapila. „Nejsem hepatolog, ale spíš bych to viděl na dietnější stravu,“ připustil Kubek.

Jaterní problémy?

Informace o zdravotním stavu prezidenta jsou velmi úsečné. Nemocnice zdůrazňuje, že k většímu informování nemá souhlas a nehodlá porušit zákon.

V pondělí uvedla, že je Zemanův stav stabilizovaný, což později Ovčáček doplnil o sdělení, že komunikuje a zajímá se o politické dění. Bližší informace ale nesdělil.

Deník N ve středu uvedl, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí přiznává. S odvoláním na zdroje z jeho okolí, státní správy a lékařského prostředí napsal, že je prezident dezorientovaný, zapomíná a říká nesouvisející věci.

Navíc podle serveru trpí jaterní encefalopatií, kterou způsobuje akutní nebo chronické selhání jater. Jedním z vedlejších efektů onemocnění je produkce toxických látek proudících do mozku.

Nemocný Zeman se schůzkou s Fialou souhlasí. Proběhnout má později

Parlamentní volby

O tom, že prezident může mít jaterní problémy, mluvil poprvé exprezident Václav Klaus, který ho navštívil v nemocnici během první hospitalizace.

„S jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé, to souvisí, to ví každé malé dítě,“ řekl minulý týden Klaus na Impulsu.

Na otázku moderátora, zda je Zeman schopen odvádět náročnou práci, Klaus odvětil: „Jestli má problémy s játry, a to asi má, ale nejsem lékař, se zdravým úsudkem to nemá nic společného.“

Testy před dvěma lety byly v normě

Jaterní problémy se podle lékařů vyvíjejí řadu let. V lékařské zprávě, kterou střešovická nemocnice se souhlasem Zemana zveřejnila před dvěma lety, koncem října 2019, o tom však žádné náznaky patrné nejsou.

„Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících diabetes mellitus, jsou v normě,“ citovalo tehdy Právo z lékařské zprávy.

V normě měl Zeman i hladinu cholesterolu. Z dokumentu byl patrný pouze úbytek svalů na nohou, dehydratace, porucha výživy a nižší tlak.

Zeman podle Deníku N trpí jaterní encefalopatií

Domácí

Nad komunikací Hradu se včera podivoval i předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

„Způsob, jak pozdě, nepřesně a zavádějícími výrazy se dozvídáme o zdravotní kondici prvního ústavního činitele, je neuvěřitelný,“ prohlásil.

S dalšími kroky kolem pravomocí prezidenta Miloše Zemana chtějí senátoři počkat na informace o očekávaném vývoji jeho zdravotního stavu, které si od Hradu vyžádali.

V závislosti na tom pak budou žádat převod jeho pravomocí, pokud to bude potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám