Hlavní obsah

Doba ledová na Borech skončila

– PLZEŇ
Právo, Ivan Blažek

Teplo mají opět ve svých bytech lidé z plzeňského sídliště Bory, kde v úterý odpoledne došlo k rozsáhlé havárii horkovodu. "Opravu se podařilo zvládnout ještě ten den asi v jedenáct hodin večer, krátce na to jsme obnovili i dodávky tepla," řekl Právu ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Foto: Petr Mevald

Mladí pekaři měřili své síly v prestižní soutěži

Článek

Nejhorší havárie této zimy postihla stovky nájemníků v panelových domech kolem Sukovy ulice. "Její příčinou byla netěsnost deseticentimetrového potrubí, která se objevila nedaleko křižovatky zmíněné ulice s Klatovskou třídou. Vzhledem k oblakům unikající páry to bylo docela drama," podotkl ředitel, podle něhož byla vyřazeno z provozu celkem devět výměníkových stanic.

První avízo dostala teplárna v úterý ve dvě odpoledne. "V potrubí ale byla pára kvůli mrazům ohřátá až na teplotu sto čtyřicet stupňů, museli jsme tedy čekat až vychladne. Vlastní oprava, na které se podílely dvě čety po pěti lidech, tedy začala až kolem sedmnácté hodiny a trvala šest hodin," připomněl Drápela.

Domy nevymrzly

Havárie byla podle něj výjimečná ani ne tak svým rozsahem, jako klimatickými podmínkami, za níž k ní došlo. "Kdyby byly teploty kolem nuly, tak celkem o nic nejde. Při mínus šestnácti to ale je o něčem jiném," poznamenal Drápela. Jak však podotkl, domy nestačily za tak krátký čas vymrznout.

To potvrdila i Anna Kočová, jedna z místních nájemnic: "K televizi jsme si vzala deku a bačkory, ale jinak to šlo přežít celkem v pohodě."

Pro teplárenskou infrastrukturu nejsou podle Drápely nejhorší vysoké mrazy, ale hlavně prudké výkyvy teplot. "Jestliže je mínus pět a během pár hodin mínus dvacet, tak to pro nás není dobré," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám