Hlavní obsah

Do Velehradu míří na cyrilometodějské oslavy desetitisíce poutníků

Právo, Jiří Růžička

Desetitisíce poutníků míří do Velehradu na Uherskohradišťsku, kde ve čtvrtek začínají Dny dobré vůle a oslavy svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Význam umocňuje 1150. výročí příchodu těchto světců na Velkou Moravu. Očekává se účast 30 až 50 tisíc poutníků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Silnicemi, polními i lesními cestami míří k Velehradu poutníci. Někteří jdou i desítky kilometrů pěšky, jiní přijíždějí auty a autobusy.

Článek

Pořadatelé zvali na Velehrad i papeže Františka, toho ale zastoupí papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský, který bude páteční hlavní mši celebrovat v češtině. Na Velehrad míří i nejvyšší církevní představitelé z ČR a okolních evropských zemí.

Koncertu při Večeru lidí dobré vůle ve čtvrtek večer a hlavní slavnostní poutní mše v pátek dopoledne se zúčastní také prezident ČR Miloš Zeman.

Poutníci z celé Evropy

„Předpokládaný nárůst počtu návštěvníků je dán jak již nahlášenými poutěmi domácích farností z Moravy, Čech i Slezska, tak také zahraničních – např. ze Slovinska na 10 autobusů, další z Polska, Německa – Lužičtí Srbové a další. Pro tento počet návštěvníků bude připraveno parkování a také nezbytné služby,“ řekl Právu radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Velehrad se chystá na nápor desetitisíců návštěvníků.

Slavnostní koncert Večer lidí dobré vůle začíná ve čtvrtek v 19.30 hodin na pódiu před bazilikou. Vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka, renomovaná koncertní pěvkyně ze Slovenska Simona Houda-Šaturová, z Itálie dorazí barytonista Franco Vassallo a z Estonska mezzosopranistka Kai Rüütel. Výtěžek bude rovným dílem rozdělen mezi předem vybrané projekty - Adopce nablízko, České katolické biblické dílo a Nadační fond ADIUVARE.

Ruční opisování bible

V pátek v 10.30 začne tradiční slavnostní poutní mše, při níž bude hlavním celebrantem papežský legát kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Během pátečního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu a zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu svým vlastnoručně přepsaným úryvkem z Bible.

„Vzhledem k významnému jubileu roku 2013, kterým příchod Cyrila a Metoděje bezesporu je, bude i program Dnů lidí dobré vůle tematicky sjednocen a spojen s oběma věrozvěsty, kteří výrazně ovlivnili naše dějiny,“ uvedl Josef Kořenek, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám