Hlavní obsah

Do vedení plzeňské ČSSD míří muž podezřelý z praní špinavých peněz

Právo, Patrik Biskup

Kvůli porušení zákona proti praní špinavých peněz pošramotil Zdeněk Mužík (54) pověst Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje a jako její šéf ji tím prakticky odsoudil k zániku. Teď míří do vedení plzeňské ČSSD.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na funkci místopředsedy okresního výkonného výboru jej podle zjištění Práva nominovala jeho mateřská organizace z městské části Vinice.

Zda se mezi regionální špičky sociálních demokratů dostane, rozhodnou delegáti v hlasování na prosincové konferenci strany.

Podivné transakce

Mužíkovo jméno se dostalo na přetřes loni v létě, kdy Právo upozornilo na jeho podezřelé kšefty. [celá zpráva]

Šlo o to, že Mužík v letech 2008 až 2010 půjčoval ze své kapsy komoře miliónové částky, přičemž tyto transakce budily podezření zejména proto, že probíhaly v hotovosti, a také pro ne zcela jasný původ peněz.

Na základě informací Práva si na komoru posvítili úředníci z berňáku a zjistili porušení zákona, který má bránit praní špinavých peněz a korupci. Za obcházení zákona nadlimitními platbami v hotovosti vyměřil finanční úřad komoře pokutu. Postih hrozil i Mužíkovi, ale v jeho případě už uplynula promlčecí doba, která je u fyzických osob tři roky.

Čím si Mužík, který je řadovým členem ČSSD jen pár let, vysloužil důvěru k postupu rovnou do výkonného orgánu, není jasné. „To jsou přece jen vnitrostranické záležitosti a já bych se k tomu nerad vyjadřoval,“ prohlásil předseda vinické organizace Josef Vágner.

Na otázku, zda mu nevadí Mužíkovo spojení s praním špinavých peněz, reagoval, že členská základna za ním stojí. „Byl nařčený z věcí, které nám vysvětlil. Pro nás to bylo dostačující,“ dodal Vágner.

Mužíkovu kandidaturu vzala na vědomí, a tudíž posvětila i obvodní organizace ČSSD Plzeň 1. „Já za sebe mohu říci, že mně to vadí. Ale nemohl jsem nic jiného dělat než mávnout a ten návrh odhlasovat,“ uvedl její šéf Miroslav Brabec.

Mužíkova reakce byla od počátku podivná

Předseda plzeňské ČSSD Martin Zrzavecký je ve svém názoru na Mužíkovu kandidaturu opatrný.

„Jestliže má nějaký škraloup, tak je to velmi, velmi složité. Ale respektuji demokratické principy. Pokud je takový člověk nominován místní organizací a následně je tato nominace posvěcena obvodní organizací, tak je pak na něm, aby si svoji pozici obhájil,“ prohlásil Zrzavecký.

Mužíkova reakce na odhalení podezřelých půjček byla podivná už od počátku, kdy se Právo o ně začalo zajímat. Vysvětloval to jako jakýsi soukromý sponzoring.

„Dávám tam peníze bez toho, abych zatěžoval neziskovou organizaci úroky. To jsou moje peníze, já je půjčuji komoře. Financují se z toho projekty, na které jsou vázány dotace Evropské unie pro naše podnikatele,“ vysvětloval už dříve Mužík. Tímto způsobem prohnal komorou přes dva milióny korun.

Na otázku, odkud peníze na půjčky komoře vzal, řekl, že šlo o nastřádané peníze z výplat, které pobíral jako zaměstnanec různých firem od devadesátých let. Manipulaci s milióny v hotovosti obhajoval tím, že převod peněz bankovním příkazem je zdlouhavý.

Reklama

Výběr článků

Načítám