Hlavní obsah

Do Vánoc bude sněžit, na Štědrý den přijde obleva

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Až do Vánoc bude mrznout a mírně sněžit, od Štědrého dne ale předpovídají meteorologové nejvyšší denní teploty nad nulou a sníh s deštěm. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má sněžit i týden před Štědrým dnem. Zatímco o víkendu může být přes den i méně než minus sedm stupňů Celsia, ve sváteční dny se rtuť teploměru vyšplhá až ke třem stupňům.

Článek

„Bohužel to vypadá, že mrazivé dny, které nyní máme, vyvrcholí o víkendu a skončí zhruba 22. prosince. O den později už by mělo být nula až dva stupně a na Štědrý den přes den mínus jeden až plus tři stupně,“ řekla Právu ve středu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

„Předpověď denně upřesňujeme. O Vánocích nepůjde ani o déšť či sníh, ale o mrznoucí srážky, které by mohly na vozovkách vytvářet náledí. Noční teploty totiž dál budou klesat až na mínus šest stupňů,“ řekla Honsová.

Vyplní se tak zřejmě pranostika na 24.prosince, která říká, že "na Adama, Evu čekej oblevu". V noci pak bude podle předpovědi kolem nuly. Ve sváteční dny se ke sněžení navíc přidá déšť, na Štěpána i mlhy.

Až do této neděle by se mělo ochlazovat, přes den by se měly nejvyšší teploty pohybovat kolem minus sedmi stupňů. V noci pak má přituhnout až na minus 12 stupňů. "Od čtvrtka až do soboty by se mělo vyskytovat občasné sněžení na většině území," uvedl ČHMÚ na svých stránkách. Každý den by prý ale mohly napadnout maximálně tři centimetry sněhu.

Bílé Vánoce jsou jednou za pět let

Podle meteorologa a klimatologa Radima Tolasze lze ale bílé Vánoce beztak očekávat jen zhruba jednou za pět let. Na celém území ležela sněhová pokrývka pouze v letech 1969, 1981, 1996 a 2001. "Docela pěkně nasněženo bylo u nás v roce 2001. Na mnoha místech s nadmořskou výškou pod 500 metrů nad mořem leželo několik desítek centimetrů sněhu," uvedl Tolasz ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Nejvyšší sněhová pokrývka byla zaznamenána v roce 2005 na Lysé hoře v Beskydech (188 cm) a v roce 1988 na Labské boudě v Krkonoších (180 cm).

Téměř žádný sníh v Česku nenapadl v letech 1951, 1958, 1971, 1972, 1985, 1987, 1989 a 2006. I v těchto letech však sníh v pohraničních horách bylo možno najít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám