Hlavní obsah

Do Štědrého dne bude ve vzduchu jaro. Pak přijde velké ochlazení i sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v ČR v nadcházejícím vánočním týdnu přinese velké teplotní skoky. Není ale vyloučeno, že s Božím hodem přijde i sněhová nadílka a Vánoce by tak po dlouhé době mohly být aspoň částečně bílé. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.12.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Odstartovala astronomická zima, v 11:02 Slunce vstoupilo do znamení Kozoroha a nastal zimní slunovrat. Počasí během vánočního týdne ale bude hodně dynamické a přinese velké teplotní skoky,” uvedla Honsová s tím, že lze očekávat i teplotní rekordy.

„Po přechodu teplé fronty bude do Česka v úterý proudit teplý vzduch od jihu, který přinese nárůst teplot vzduchu až na 13 stupňů. Atakovat tak budeme teplotní rekordy. Naposledy bylo takto teplo v roce 1989. Velmi teplá budou i rána, zpívat budou ptáci,” předpovídá meteoroložka.

Ochlazovat se podle ní začne na Štědrý den. „Po přechodu studené fronty k nám začne proudit studený vzduch od severu. Strmý pád teplot vzduchu pocítíme na první svátek vánoční. A začne sněžit včetně nížin,” sdělila Novinkám.

Teploty stoupnou až na 13 stupňů

Během pondělí je zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytne déšť, který může být i mrznoucí. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na 1 až 5 stupňů.

V úterý bude zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, srážky budou zpočátku dne ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty klesnou na 4 stupně až 0. Nejvyšší denní teploty v Čechách vyšplhají na 9 až 13 stupňů, na východě jen na 4 až 8.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území bude padat déšť nebo přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 6 stupni. Odpolední maxima dosáhnou 9 až 13 stupňů, na východě kolem 7.

Na Štědrý den přijde zlom

Čtvrteční Štědrý den odstartuje teplotami mezi 8 až 4 stupni a kolem poledne budou teploty kulminovat mezi 6 až 10 stupni.

„Odpoledne se ale začne od západu postupně ochlazovat, zesilovat vítr a přibývat bude další oblačnost – počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta od severozápadu. Ta ve večerních hodinách přinese sněžení do Krušných hor, do nižších poloh na severozápad území zřejmě déšť. Už během noci na pátek se ale bude hranice sněžení snižovat – a teploty půjdou rychle dolů,” přiblížila vývoj počasí Honsová.

Vysoké teploty na Štědrý den
Počasí na Štědrý den může být hodně proměnlivé, což dokazuje i pohled do historie. Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977.
O vysoké teploty na Štědrý den nebyla nouze ani v posledních letech, např. v roce 2017 bylo v Albrechticích 11,2 °C, v roce 2013 v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 v Táboře 11,3 °C.
Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001. (Na první svátek vánoční byla nejvyšší teplota naměřena až na 17,5 °C v Hrádku v roce 1983).

„V pátek po ránu naměříme jen 2 až –2  stupně a bílo může být na severozápadě a západě území i v nižších polohách. Během pátečního dne očekáváme sněhové přeháňky i v nížinách,” doplnila meteoroložka. Nejvyšší denní teploty na Boží hod zůstanou mezi 0 až 4 stupni.

Na studené frontě se podle Honsové mohou vyskytovat i tzv. zimní bouřky. Ty jsou v Česku poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji právě na přechodu studených front.

„Její záznam je například z 3. února 2019, za zmínku stojí i bouřka z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že např. v roce 1517, 28. ledna, se vyskytla zimní bouřka doprovázená i krupobitím a silným větrem,” připomněla Honsová.

Sníh na Štědrý den
Nejvyšší sněhová pokrývka byla naměřena v Krkonoších v roce 1974, tj. 215 cm.
Za posledních 20 let bylo na Štědrý den opravdu hodně sněhu v roce 2001 – to místy leželo přes 50 cm sněhu, na horách až 140 cm sněhu.
Poslední bílé Vánoce i v centru Prahy hlásil rok 2010 – stanice Praha-Karlov hlásila 4 cm sněhu, lepší to bylo v okrajových částech Prahy – stanice Praha-Ruzyně hlásila 15 cm. Pokud se podíváme na stanici Praha-Klementinum, potom tam za posledních 30 let sníh na Štědrý den ležel pouze v letech 2001 a 2010. Stanice Praha-Karlov tuto řadu rozšíří o roky 1994, 1996, 2003 a 2009.
Větší pravděpodobnost bílých Vánoc je samozřejmě na horách – tam například v letech 2005 nebo 1988 leželo skoro 200 cm sněhu.

V sobotu na Štěpána bude oblačno až polojasno, občas se vyskytnou sněhové přeháňky, na horách sněžení. Ranní teploty klesnou na –1 až –5 stupňů, přes den se budou pohybovat mezi –2 až 2 stupni.

Ještě větší mráz bude v neděli nad ránem, kdy teploměry ukážou –3 až –7 stupňů. Na obloze bude oblačno až polojasno. Přes den se oteplí maximálně na –2 až 2 stupně.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám