Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostali zelení i lidovci, ukázal průzkum

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle posledního průzkumu společnosti Factum Invenio by se v květnu do Sněmovny dostalo šest politických stran. Nově by pětiprocentní práh překročili zelení a lidovci. Zároveň nadále trvá převaha levice, nejvíc mandátů by získali sociální demokraté, druzí by skončili komunisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Článek

Průzkum se konal ve dnech 17. až 27. května, tedy v době, kdy již vyplula na povrch kauza Davida Ratha. Sociální demokraty by nyní volilo 26,2 procenta voličů, za nimi by se umístili komunisté (18,1 procenta) a občanští demokraté (15,3 procenta). Koaliční TOP 09 by podle modelu volilo 10,9 procenta obyvatel. Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by nově kromě lidovců (6,6 procenta) překročili také zelení (5,1 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Předopkládaný zisk mandátů v květnu 2012 podle Factum Invenio

V přepočtu na mandáty by nejvíce křesel ve Sněmovně získali sociální demokraté (72) a komunisté (45). ODS by připadlo 38 míst a 25 míst TOP 09. KDU-ČSL by získala 13 mandátů, Strana zelených sedm mandátů.

Případných voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu zúčastnilo 61,6 procenta oprávněných voličů. Jedná se pouze o mírný pokles oproti účasti při posledních parlamentních volbách před dvěma lety, kdy se k volebním urnám dostavilo 62,6 procenta voličů.

Výběr článků

Načítám