Hlavní obsah

Do školství jde rok od roku více peněz, stále to ale nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Za posledních šest let stouply výdaje do školství o 35 miliard korun. Zatímco v roce 1998 dostaly školy v ČR 80,6 miliard korun, loni to bylo 116 miliard. V porovnání s růstem výdajů na školství v ostatních zemí EU je však Česko i s tímto růstem daleko vzadu.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Loňské výdaje do školství tvořily  4,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) České republiky. Jednoznačně největší část finančních prostředků směřovala do krajů, ty dostaly tři čtvrtiny všech prostředků. Nejvíce peněž šlo do základních škol, 39 miliard korun, nejméně do gymnázií, 5,3 miliardy korun. Vysoké školy dostaly 19 miliard.

Informace zveřejnil Ústav pro informace ve vzdělávání. Do statistiky nejsou započítány všechny výdaje. Například výdaje studentů na školné na soukromých školách nebo výdaje podniků na přípravu na učilištích.

Výdaje rostou zoufale pomalu

Zvyšovat výdaje do školství patří mezi priority všech dosavadních vlád. A všechny jsou vždy kritizovány, že do tak klíčové oblasti, kde výsledky investic nejsou vidět hned, jde peněz málo. Při sestavování státního rozpočtu je školství vždy kapitola, které se spíš ubírá, než přidává.

Výdaje do škol v roce 2003

mateřské školy: 9,4 mld. Kč

základní školy: 39 mld. Kč

gymnázia: 5,3 mld. Kč

ostatní střední školy: 9,6 mld. Kč

učiliště: 10,1 mld. Kč

speciální školy: 5,3 mld. Kč

vysoké školy 19,2 mld. Kč

výzkum a vývoj: 3,3 mld. Kč 

V ostatních zemích EU rostou výdaje do školství daleko rychlejším tempem. Například na vysoké školy dává Unie v průměru 1,5 procent HDP, v ČR je to pouze 0,8 procenta HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám