Hlavní obsah

Do ostře střeženého muničního skladu se prodral jen medvěd

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad Hostašovicemi, malebnou vesnicí na okraji Beskyd, se tyčí nenápadný kopec. Kdokoli by tam ale chtěl vyrazit na houby, narazil by na jeden z nejstřeženějších objektů v republice.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Velitel vojenských policistů střežících muniční sklady Pavel Chovančík před hlídacími monitory na základně v Hostašovicích.

Článek

Na dvou stovkách hektarů se tu rozkládá jedna z osmi vojenských muničních základen, kolem které je obehnán přes šest kilometrů dlouhý a vysoký plot zakončený věncem z žiletkového drátu. Pár metrů směrem k základně je další plot, na kterém jsou umístěny senzory, které zaznamenají veškerý kontakt s plotem a narušení ihned přenesou do centrály uvnitř základny.

Mezi ploty jsou zhruba po sto metrech umístěny kamery. Speciální elektronická ostraha nahradila vojáky se psy, kteří už nemusí dnem i nocí sklady obcházet.

Podplukovník Pavel Chovančík z olomouckého velitelství vojenské policie, která má ostrahy muničních objektů na starosti, systém, který je ve většině objektů již skoro deset let instalován, chválí. „Od té doby, co muniční sklady hlídá vojenská policie, nedošlo ani k jednomu narušení,“ řekl novinářům.

Prolezl jen medvěd

Za chvíli se ale opravil a vzpomněl příhodu z letošního dubna, kdy základnu v Hostašovicích poctil svou návštěvou medvěd. Ten se pod jedním plotem prohrabal a druhý přelezl. O jeho přítomnosti vojáci ihned díky monitorovacímu systému věděli, ale byli na pochybách jak zasáhnout.

„Kdyby to byl normální narušitel, bylo by to pro nás jednoduché, ale protože to byl chráněný druh, museli jsme nejdříve zjistit, co s ním,“ uvedl Chovančík. Dodal, že vojáci celou dobu věděli, kde se zvíře pohybuje. Když druhého dne přivezli klec a návnady, medvěd raději opět přelezl plot a zmizel.

Objekty s municí jsou porůznu rozesety po prostoru, aby v případě výbuchu byly ztráty co nejmenší. „Sklady nejsou naplněné municí až po strop, abychom neohrožovali lidi v okolí, ani okolní sklady, aby případně nedošlo k řetězové reakci,“ řekl podplukovník Bohuslav Jabůrek, který systém muničních základen navrhoval.

Jedinečná firma se škraloupem

Do roku 2004 střežili muniční sklady vojáci základní služby, u každého jich bylo třeba okolo stovky. Teď vystačí na obsluhu elektronické ostrahy a případný zásah okolo dvaceti profesionálních vojáků.

Armáda zatím nikdy nechtěla do muničních skladů vpustit novináře, ale teď udělala výjimku. Důvodem je, že příští rok skončí u pěti skladů smlouva s firmou Trade Fides, která systém elektronické ostrahy do všech objektů navrhla a pro armádu jej rovněž provozuje. Ministerstvo chce miliardovou zakázku firmě přiklepnout bez výběrového řízení a novinářům měla prohlídka zřejmě ukázat, jak systém bezvadně funguje.

Trade Fides má sice výhodu, že je jedinou firmou z oboru, která v současné době dokáže muniční sklady v rozsahu, jaký obrana požaduje, ohlídat. Má ale také na svém triku skvrnu. Před několika lety byli její dva zaměstnanci obviněni, že kvůli zakázce na ostrahu vojenských objektů upláceli úředníka ministerstva. V jednom případě bylo obvinění zrušeno, v druhém případě soud ještě nerozhodl.

Podle Libora Tejnila z ekonomické sekce ministerstva výběrové řízení nevypíšou, protože by změna dodavatele byla neúměrně nákladná. Resort si nechal udělat technický audit u renomované bezpečnostní firmy Securitas, který změnu nedoporučuje, protože by byla časově a finančně nákladná.

Zaměstnanec firmy Securitas Lukáš Moravec uvedl, že změna by mohla mít i bezpečnostní rizika. „Není totiž záruka, že nový systém, bude plnit funkci stejně. Navíc musím připomenout, že v současnosti není na trhu žádný systém, který by plnil požadované funkce,“ uvedl Moravec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám