Hlavní obsah

Do Litvínova se sjely desítky extrémistů

Právo, Karel Otcovský
Litvínov
Aktualizováno

Zhruba 80 členů a příznivců extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se ve středu odpoledne sešlo v Litvínově. Pochodem si chtějí připomenout dva roky staré události, při nichž se v problémovém litvínovském sídlišti Janov střetli stoupenci později rozpuštěné krajně pravicové Dělnické strany (DS) s policisty. Akce proběhla v poklidu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zásah policistů proti demonstraci v Janově před dvěma lety

Článek

Na radnici řádně nahlášenou akci dohlíží asi stovka policistů, nechybějí ani těžkooděnci z pořádkové jednotky, psovodi a členové antikonfliktního týmu.

Skupina došla odpoledne v poklidu na sídliště Janov, kde na místě někdejších střetů zapálila svíčky. Na místo přišlo i několik Romů, kteří po zúčastněných pokřikovali, k žádné roztržce ale nedošlo.

Neonacisté se před dvěma lety vydali do Janova dvakrát, nejprve v říjnu a následně v listopadu. Oba pochody městem skončily ostrými střety s policií, která se extrémistům snažila zabránit dorazit až na sídliště. Většinu zdejších obyvatel tvoří Romové, kteří na své odpůrce čekali před panelovými domy. Akutně tak hrozily krvavé potyčky mezi oběma znesvářenými tábory. V listopadu, kdy se odehrály větší střety, použili policisté proti demonstrantům výbušky a vodní děla, demonstranti stavěli z popelnic barikády a po policistech házeli kamení.

Policie po excesu obvinila deset lidí, ale státní zástupce jejich stíhání zastavil, protože jejich činy posoudil jako přestupky. Obvinění jsou jen extremisté, kteří tehdy napadli Ondřeje Cakla z občanského sdružení Tolerance.

Reklama

Výběr článků

Načítám