Hlavní obsah

Do Česka vtrhne zima, bude silný vítr a hory zasype sníh

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na čtvrtek zasáhne Česko mohutný vítr, který na horách může dosáhnout až síly orkánu. Frontální systém přijde od Velké Británie stejně jako před pěti lety ničivý orkán Kyrill. Britové jej tentokrát pojmenovali Andrea. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu hrozí přerušení dodávek energií, kromě toho v kombinaci s očekávaným sněžením se na silnicích budou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Foto: Miroslav Rada , ČTK

Článek

Největší nebezpečí hrozí podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ústeckému kraji, kde bude přes noc a po celý čtvrtek platit nejvyšší stupeň nebezpečí před extrémně silným větrem.

Před silným větrem varují meteorologové i obyvatele ostatních krajů s výjimkou Jihomoravského, kde platí nižší stupeň nebezpečí.

Honsová připomněla, že frontální systém postupuje do ČR velmi podobným způsobem jako před pěti lety ničivý orkán Kyrill, který tehdy způsobil rozsáhlé škody včetně výpadků dodávek energií. Na Sněžce dokonce dosáhl rychlosti 216 kilometrů v hodině. Podle Honsové i tentokrát hrozí, že vichr poláme větve a stromy, které při pádu poruší elektrická vedení. ČHMÚ navíc varuje, že silný vítr může řidičům ztížit jízdu.

Doporučení ke zmírnění následků nebezpečných jevů
Před příchodem větru zajistit okna, dveře, zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
Při řízení auta jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nákladní auto. Sledovat dopravní zpravodajství.
Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Nezapomenout na nářadí k případnému vyproštění vozidla.
Na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby.
Zdroj: ČHMÚ

Napadne až půl metru sněhu

Meteorologové zatím počítají s tím, že v nížinách vítr dosáhne rychlosti od 75 do 110 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až rychlosti 130 kilometrů v hodině.

„Při postupu frontálního systému se na celém území vyskytnou srážky, na horách trvalejšího charakteru. V polohách pod 500 metrů budou převážně dešťové, na ostatním území převážně sněhové, s novou sněhovou pokrývkou od deseti do 50 centimetrů,“ uvádějí dále meteorologové.

V kombinaci sněhové nadílky a silného větru mohou vznikat na silnicích sněhové jazyky a závěje, varují dále meteorologové. Komplikace spojené se sněhem by se neměly týkat hlavního města Prahy a Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám