Hlavní obsah

Do Česka se valí hustá mračna, vytrvalé deště mohou rozpoutat povodně

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počasí v Česku se bude do konce týdne stále zhoršovat, obloha bude převážně zatažená a intenzivní deště zejména na jihu a východě území zaplaví zemi každý den 40 milimetry srážek. Český hydrometeorologický ústav vydal před deštěm varování. Hladiny řek by mohly stoupnout na první stupeň aktivity.

Článek

Nejvíce se zvednou na jihu Čech, místy mohou dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity.

Teploty budou o víkendu dále klesat, po ránu se mohou místy propadnout až ke třem stupňům, nejvýše se vyšplhají ke 12 stupňům Celsia.

Každý den by mělo ve srážkách spadnout až 40 mm vody
meteoroložka Dagmar Honsová

„Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhrání, které k nám zejména na jihu a na Moravě a ve Slezsku přinese deště a ochlazení, a hrozí i povodně,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V následujících dnech by počasí mělo být ve znamení velké oblačnosti a častých srážek, nejvydatnější deště budou padat na jihu a východě republiky. Nad většinou území bude oblačno až zataženo, od čtvrtka do pátku se budou vyskytovat občasné deště a přeháňky, bouřky pouze ojediněle. Teploty se budou pohybovat v intervalu od 11 do 15 stupňů Celsia.

"Vydatné deště se budou orientovat zejména na jih a východ území, postižena bude tedy zejména Morava, Slezsko, Vysočina, jižní Čechy a Plzeňsko. Každý den by mělo ve srážkách spadnout až 40 mm vody, což je opravdu dost. Existuje reálné nebezpečí, že se začnou zvyšovat hladiny řek a mohou být vyhlášeny stupně povodňové aktivity," uvádí Meteopress.

Lépe nebude ani o víkendu, v sobotu bude obloha zahalena mraky, na většině území bude pršet, nejsilnější deště se očekávají opět na Moravě a na jihu. Ranní teploty mohou místy klesnout ke čtyřem stupňům Celsia, odpolední maxima by neměla překonat hranici 12 stupňů.

V neděli se přidá silný vítr

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou srážky od soboty až do pondělí trvalé, pršet bude na severu a severovýchodě území.

K velké oblačnosti, dešťům a přeháňkám se především na Moravě a ve Slezsku přidá v neděli čerstvý vítr o rychlosti 20 metrů za sekundu. Pocitová teplota se tak ještě sníží, teploměry mohou po ránu ukázat i tři stupně Celsia, přes den se budou pohybovat mezi osmi a 12 stupni.

Na začátku dalšího týdne by se mělo mírně oteplit, denní maxima by se mohla vyšplhat k 15 stupňům Celsia, nicméně mizérie s velkou oblačností, dešti a přeháňkami se zřejmě potáhne po celý týden. První polovina května je podle Honsové oproti dlouhodobým průměrům velmi vlhká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám