Hlavní obsah

Do Česka dorazily vakcíny AstraZeneca

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko rozšířilo svůj arzenál vakcinačních látek proti covidu-19. Do skladu v Říčanech dorazilo prvních 19 200 dávek vakcíny od firmy AstraZeneca, která je v Česku už třetím schváleným přípravkem. K prvním lidem by se mohla dostat začátkem týdne.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

„Předpokládáme, že v pondělí se začne s distribucí v rámci ČR,“ potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Zdlouhavá administrativa by distribuci ohrozit neměla, jelikož Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil vše nutné už v pátek odpoledne.

S další dodávkou z belgického závodu se počítá příští středu. Do té doby by mohlo být jasno i o tom, kdo ji bude rozvážet. Prozatím pojišťovny distributora nevybraly, a rozdělení této vakcíny si tak musí ministerstvo zajistit samo. Podle zástupkyně firmy AstraZeneca pro ČR Jarmily Dolečkové dostane Česko v únoru až 170 tisíc dávek.

Další země EU nedoporučují vakcínu AstraZeneca pro seniory

Evropa

Vakcínou se budou očkovat všichni obyvatelé ČR, vzhledem k harmonogramu především senioři. Mnohé evropské země přitom vakcínu pro seniory používat nebudou, protože není dostatečně prokázána její účinnost u starších ročníků.

K praktickým lékařům se ale nejspíše nedostanou. „Vakcín bude omezený počet, a proto budou rozváženy pouze na očkovací místa,“ upřesnila Peterová.

Ke čtvrtečnímu večeru ministerstvo vykázalo 327 759 provedených očkování. Druhou a tím pádem poslední dávku už dostalo 78 434 osob. Více než polovinu naočkovaných tvoří zdravotníci a naočkovat se už podařilo přes 21 procent seniorů nad 80 let.

Šéfka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce: Britská mutace nemoc nezhoršuje

Koronavirus

Kromě AstraZeneky slibují zvýšené dodávky i další výrobci. Pfizer/BioNTech, který nedávno export omezil, by měl v únoru dodat 335 000 dávek, v březnu 500 000 dávek a ve druhém čtvrtletí 4,5 milionu dávek.

Firma Moderna má naplánováno dodat v únoru 110 000 dávek, v březnu 105 000 a ve druhém čtvrtletí 800 000 dávek.

Čekání na léky

Než se vakcína dostane na všechny, mohlo by být přechodným řešením použití protilátek, které snižují riziko, že se stav pacientů dramaticky zhorší.

Česko se zajímá o dva perspektivní léky ze Spojených států. První objednávku u americké firmy Eli Lilly ohlásil tento týden premiér Andrej Babiš (ANO). Preparát by měl podle jeho poradce Romana Prymuly s účinností 80 procent zajistit, že člověk neskončí například na plicním ventilátoru.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Přípravek Bamlanivimab vyvinutý společností Eli Lilly

Přípravek od Eli Lilly nyní čeká na stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Ta ho vyhodnocuje stejně jako přípravek od firmy Regeneron, o který má ČR zájem a jímž se léčil i americký exprezident Donald Trump, kdy covidem onemocněl. REGN-COV2 byl v USA schválen nouzově.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dělá Česko vše pro to, aby se léky do tuzemska dostaly co nejdříve. Termín ale neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám