Hlavní obsah

Do Česka dorazily slíbené vakcíny z Rakouska. Na Slovinsko s Maďarskem se čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky dorazily očkovací látky z Rakouska, vakcínami se již očkuje. Na dodávky vakcín z Maďarska a Slovinska se zatím čeká. Novinkám to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová.

Článek

Země slíbily dodávky vakcín Česku na začátku dubna, tedy v době, kdy se počty nově nakažených pohybovaly kolem 7000 a epidemiologická situace tu byla mezi evropskými státy jedna z nejhorších. Očkování se navíc teprve rozbíhalo.

„Dodávky vakcín z Rakouska dorazily a vakcína se již aplikuje,“ napsala Štepanyová. Dorazit k nám mělo 30 tisíc dávek.

Země slíbily Česku 80 tisíc vakcín, dar zatím nedorazil

Domácí

Na další slíbené dodávky se zatím ještě čeká. „Z Maďarska očekáváme vakcíny v pátek a u vakcín ze Slovinska se dodávky aktuálně řeší,“ doplnila mluvčí.

Z Maďarska pak máme slíbených 40 tisíc dávek, ze Slovinska dalších 10 tisíc.

Srbsko poslalo do České republiky 100 000 dávek vakcíny Pfizer

Evropa

V době, kdy státy vakcíny slíbily, denně injekci dostávalo zhruba 50 tisíc lidí. K očkování se mohli hlásit zatím jen lidé nad 70 let a některé další vybrané skupiny. Registrace pro lidi starší 65 let se spustila teprve v polovině dubna.

100 tisíc dávek ze Srbska 

V pondělí také odletěl český vládní speciál z Bělehradu, na palubě měl přes sto tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, které Srbsko darovalo České republice. Očkovat by se jimi mělo v pražském O2 universum.

Předsedkyně vlády Srbské republiky Ana Brnabičová také slíbila Česku dalších 30 tisíc očkovacích látek od AstraZeneky.

Aktuálně pak v České republice lékaři podali 5,3 milionu vakcín. Alespoň jednu dávku dostalo 3,8 milionu lidí, ukončené očkování má 1,4 milionu občanů.

Kdo má protilátky, ať nepotřebuje očkování ani testy, navrhují lidovci

Domácí

Ve všední dny v posledních týdnech dostalo látku průměrně 90 tisíc lidí denně. Rekord padl minulý týden ve čtvrtek, kdy bylo naočkováno přes 105 tisíc Čechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám