Hlavní obsah

Do Česka dorazilo betlémské světlo. Z Brna ho skauti rozváží po celé zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlo zažehnuté v Betlémě se tradičně šíří jako symbol Vánoc, do Česka dorazilo už potřicáté. Stejně jako v předchozích letech světlo rozváží skauti a skautky po republice vlakem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Betlémské světlo přivezli čeští skauti tradičně z Vídně do Brna vlakem. Odtud ho v sobotu před Štědrým dnem rozvezou po celé zemi.

Článek

V letošním roce skauti Betlémské světlo rozvezou celkem 66 vlaky. Lidé si pro plamínek můžou přijít na některou z 668 akcí nebo na 784 vlakových stanic. Nejbližší místo najdou zájemci na webu rozvoz.beltemskesvetlo.cz

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnští skauti již potřicáté přivezli z Vídně betlémské světlo.

Na poštách v Praze, Brně a Olomouci bude také možné až do pondělí získat speciální razítko Betlémského světla.

Do rozvozu betlémského světla se v sobotu na nádraží v Brně, kam plamínek tradičně přivezli z Vídně, zapojilo kolem padesátky skautů. Kromě vlaku na Prahu vyrazili také směrem na Bohumín, Přerov a další místa. "

Vánoce, Vánoce přicházejí, vystříleli policisté na terče

Vánoce

Jde o skupinky čtyř až osmi lidí po základních tratích, od kterých si na nádražích přebírají betlémské světlo další skauti a skautky, kteří pokračují v rozdávání betlémského světla na dalších tratích," řekl ČTK Jan Svoboda z brněnského skauta.

 Novodobá tradice, která se ujala

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 pod sochu svatého Václava v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám