Hlavní obsah

Do Brna přiletěli cestující z Milána. Roušku si nasadila jen hrstka z nich

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Krátce po středečním poledni dorazil na letiště v Brně-Tuřanech pravidelný letecký spoj z Milána-Bergama, jímž přicestovalo 104 pasažérů. S ohledem na to, že v severní Itálii již lékaři zaznamenali šíření smrtícího koronaviru, část cestujících měla nasazené roušky, jeden měl respirátor. Drtivá většina cestujících se ale nechránila nijak. U nikoho z cestujících se zdravotní komplikace neprojevily. Každý z nich dostal letáček v pěti jazycích s radami pro případ potíží.

Z italského Milána přiletěli ve středu do Brna čeští turistéVideo: Vladimír Klepač, Právo

 
Článek

„Máme přímo na letišti lékaře, který je připraven cestující vyšetřit. V letáčku jsou přesné instrukce, co má cestující dělat, pokud se u něj dodatečně projeví zdravotní problémy. Tyto informace jsou na něm nejen v češtině a angličtině, ale i v čínštině,“ řekl Právu mluvčí letiště Jakub Splavec. Další spoj z Milána přiletí do Brna dle letového plánu v neděli.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Letáček, který dostali cestující na letišti v Brně.

Většina cestujících uvedla, že situace v Miláně je klidná. Zhruba jeden ze sta turistů v centru města, které tam potkávali při návštěvě památek, měl roušku.

„Lombardie má dva miliony obyvatel, nemocných je 200. Samozřejmě je nutné dbát zvýšené hygieny, je třeba se vyhnout davům, ale kupovat roušky nemá smysl, protože stejně nepomohou,“ řekla Právu žena, která z Milána přicestovala i se svými třemi malými dětmi. Zdůraznila, že běžná chřipka způsobí pravidelně mnohem více úmrtí než koronavirus, který se nedávno objevil v Číně.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Cestující na letišti v Brně.

S úsměvem vystoupili z letadla manželé v důchodu Marcela a Zdeněk Horákovi z Kyjova. „V Miláně se život rozhodně nezastavil. Není třeba šířit paniku. Obchody tam jsou plné zboží, lidé korzují městem, všude je klid. Užili jsme si báječného pobytu v Itálii a jen jsme sledovali, jak se internetem šíří panika,“ uvedla turistka.

Jsme zavření na pokoji, řekl český turista v karanténě v hotelu na Tenerife

Koronavirus

Brněnské letiště přijalo v souvislosti s šířením koronaviru přísná bezpečnostní opatření. Vše je připraveno na situaci, kdy by se u některého z cestujících projevily příznaky onemocnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám