Hlavní obsah

Do boje o Hrad se nakonec přihlásilo 19 lidí, dvacátý přišel po termínu

Aktualizováno

Do prezidentské volby se v termínu přihlásilo 19 lidí. Další člověk podal přihlášku pozdě. Ve středu o tom informovala Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra. V úterý odpoledne resort informoval o 18 kandidátech, ovšem s tím, že se počet může ještě změnit. Nyní bude ministerstvo posuzovat, zda kandidáti splnili všechny podmínky, jasno bude na konci listopadu. Volby se konají v lednu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo vnitra

Článek

Aby mohl uchazeč o Hrad bojovat, musí sesbírat podpisy nejméně 50 tisíc občanů, nebo mít souhlas 20 poslanců či 10 senátorů.

Pěknicová ve středu uvedla, že čtyři kandidatury byly podány s podporou poslaneckých podpisů, pod tři se podepsali senátoři a pět přihlášek bylo nahlášeno na základě petice s občanskými podpisy.

Podle dřívějších informací však některé z občanských kandidatur neobsahovaly dostatečný počet podpisů. Sedm kandidátů pak nepodložilo svou kandidaturu politickou ani občanskou podporou.

Volba prezidenta
Prezidenta budou Češi v přímé volbě vybírat rok 12. a 13. ledna. Případné druhé kolo se dvěma nejsilnějšími kandidáty se uskuteční 26. a 27. ledna. Zájem o účast ve volbách původně projevily více než dvě desítky lidí.

Lhůta pro podání kandidatur vypršela v úterý v 16 hodin. Krátce poté ministerstvo vnitra informovalo o 18 kandidátech, ovšem s tím, že se počet může ještě změnit. [celá zpráva] Ve středu pak resort uvedl, že nakonec je kandidátů 19.

Ministerstvo zároveň informovalo, že dostalo i dvacátou kandidaturu, která však nebyla podána v zákonné lhůtě.

U přihlášek zmiňovaných 19 kandidátů nyní ministerstvo vnitra prověří, zda splňují všechny náležitosti. Jména všech prezidentských kandidátů pak resort zveřejní 24. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám