Hlavní obsah

Do babyboxu v Českých Budějovicích někdo odložil holčičku

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, kal

Čtyřkilovou holčičku ve středu někdo odložil do českobudějovického babyboxu. Ten je umístěn přímo na budově záchranné služby. Holčička byla zabalená do dek a měla i plenu. Miminko je v péči lékařů českobudějovické nemocnice a dle informací Práva je naprosto zdravé. Dívka dostala jméno Ivanka.

Foto: Právo

Babybox

Článek

„Kolem jedné hodiny ráno se ozval alarm babyboxu s tím, že na dispečinku viděli, že ve schránce je miminko a že se hýbe. Okamžitě tam šla lékařská posádka,” řekla Právu mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Z babyboxu záchranáři vyndali holčičku, která na první pohled vypadala zdravá. „Byla ošetřená, měla plenu a byla zabalená do deky. Lékař ji prohlédl a převezl na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice,“ dodala Kafková.

V Českých Budějovicích funguje babybox šest let a jde o první miminko, které do této schránky někdo vložil. „Miminko je v naší péči a je v pořádku,“ potvrdila mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Ivanka se letos stala zatím šestnáctým dítětem, kterému babybox zachránil život. Od vzniku babyboxů v roce 2005 se ve schránkách po celé České republice ocitlo sto tři novorozených holčiček a sedmdesát pět chlapců.

Reklama

Výběr článků

Načítám