Hlavní obsah

Do babyboxu v Českých Budějovicích někdo odložil holčičku

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Čtyřkilovou holčičku ve středu někdo odložil do českobudějovického babyboxu. Ten je umístěn přímo na budově záchranné služby. Holčička byla zabalená do dek a měla i plenu. Miminko je v péči lékařů českobudějovické nemocnice a dle informací Práva je naprosto zdravé. Dívka dostala jméno Ivanka.

Foto: Právo

Babybox

Článek

„Kolem jedné hodiny ráno se ozval alarm babyboxu s tím, že na dispečinku viděli, že ve schránce je miminko a že se hýbe. Okamžitě tam šla lékařská posádka,” řekla Právu mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Z babyboxu záchranáři vyndali holčičku, která na první pohled vypadala zdravá. „Byla ošetřená, měla plenu a byla zabalená do deky. Lékař ji prohlédl a převezl na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice,“ dodala Kafková.

V Českých Budějovicích funguje babybox šest let a jde o první miminko, které do této schránky někdo vložil. „Miminko je v naší péči a je v pořádku,“ potvrdila mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková.

Ivanka se letos stala zatím šestnáctým dítětem, kterému babybox zachránil život. Od vzniku babyboxů v roce 2005 se ve schránkách po celé České republice ocitlo sto tři novorozených holčiček a sedmdesát pět chlapců.

Reklama

Výběr článků

Načítám