Hlavní obsah

Do aukce jde dlouho utajovaný obraz Karla Gotta

Novinky, Kristýna Léblová, luh, jdu

Do internetové aukce jde utajovaný obraz Karla Gotta z roku 2006, o jehož existenci vědělo kromě samotného zpěváka jen pár lidí. Obraz s názvem Divy zpívají prezidentu Havlovi je zajímavý tím, že bývalý prezident je na obraze zastoupen pouze poštovní známkou. Vyvolávací cena je stanovena na tisíc korun, v aukci by měl zůstat necelý měsíc.

Dražba Gottova obrazuVideo: Novinky

 
Článek

„Obraz se jmenuje Divy zpívají prezidentu Havlovi, takže centrálním motivem malby je prezident Václav Havel obklopený svými oblíbenými zpěvačkami a zpěváky,“ popsal majitel aukční síně Jaroslav Jakubec. Nechybí ani známé logo vypláznutého jazyka kapely Rolling Stones, kterou Havel také hostil na Pražském hradě.

Foto: Novinky

Havla na obraze zastupuje obrys s poštovní známkou uprostřed.

Zajímavostí také je, jakým způsobem je bývalý prezident na obraze vyobrazen. „Karel Gott použil velice působivou uměleckou výtvarnou zkratku, kdy Havlova tvář je pouhý ovál, vidíme tam jen obrys jeho účesu. Můžeme hádat, že je to pravděpodobně Havel, ale jistota je v tom, že uprostřed oválu je nalepená oficiální známka s prezidentem Havlem,” dodal.

Foto: Novinky

Bývalého prezidenta obklopují jeho oblíbené zpěvačky.

Foto: Novinky

Přítomné je na obrazu i logo kapely Rolling Stones.

Vyvolávací cena obrazu je 1000 korun. Aukce bude ukončena 25. června ve 20 hodin. Průběh aukce je možné sledovat na webových stránkách aukční síně, obraz zůstane po celou dobu aukce vystaven v prostorách aukční síně na pražských Vinohradech. Současný majitel, který se rozhodl dát obraz do aukce, zůstává v utajení.

Obraz Karla Gotta Mona Lisa v aukci pětkrát překonal vyvolávací cenu

Kultura

Doposud se v Česku dražily dva obrazy Karla Gotta. První se v roce 2018 vydražil za 1,2 milionu korun. Druhý s názvem Mona Lisa se pak vydražil po Gottově smrti za 1,7 milionu korun. „My si myslíme, že tento obraz opět překoná hranici milionu,” dodal k tomu Jakubec

Karel Gott, který v 80 letech zemřel začátkem října minulého roku, se malířství věnoval od mládí. Známý byl tím, že svá díla pouze daroval, žádný ze svých obrazů neprodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám