Hlavní obsah

Dluhopisy jsem koupil, protože jsem podnikatel. Babiš hodinu vysvětloval nákup

Novinky, Petr Jemelka
Praha

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neměl peníze na financování státu, a tak umožnil vydávání korunových dluhopisů. Já jsem stejně jako 73 tisíc dalších investorů tuto možnost využil. Tyto argumenty ministra financí Andreje Babiše rezonovaly celou nedělní debatou v České televizi. Babiš navrhne zdanění korunových dluhopisů od roku 2018.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce

Článek

Pořad Otázky Václava Moravce se z avizovaného duelu s europoslancem Luděk Niedermayerem (TOP 09) měnil v debatní souboj s moderátorem.

„Pokud vás to tak mrzí, tak já těch 52 miliónů, které jsem na tom vydělal, dám na charitu,“ slíbil po několika desítkách minut sporu o to, zda byl jeho nákup takzvanou daňovou optimalizací nebo standardní transakcí.

Europoslanec a někdejší viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer namítal, že pokud dluhopisy firmy kupuje její majitel, je to podivné a zpochybňoval i výši úroku. Babiš se bránil s tím, že jeho firmy prověřuje finanční správa, policie a posudek vydá i nezávislý auditor, jehož ale nechtěl jmenovat.

Nákup dluhopisů, který byl v podstatě jediným tématem Otázek Václava Moravce, Babiš hájil tím, že v roce 2012 nejednal jako politik (i když hnutí ANO už v té době existovalo), ale jako podnikatel. Babiš neustále opakoval, že využil tehdejších pravidel.

Foto: Petr Horník, Právo

Pořad české televize Otázky Václava Moravce. Na snímku ministr financí Andrej Babiš, moderátor Václav Moravec, Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer

Ministr financí nicméně uznal, že byla emise korunových dluhopisů pro stát nevýhodná. „Kalousek nemohl sehnat peníze na fungování státu, a tak vydal korunové dluhopisy. Pak zjistil, že to podělal a snažil se tu chybu napravovat. Stát přišel o třináct miliard na daních,“ hřímal.

Babiš rovněž slíbil sjednat nápravu. Řekl, že navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám