Hlavní obsah

Dlouhý končí v týmu Zemanových poradců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonom Vladimír Dlouhý odchází z týmu poradců prezidenta Miloše Zemana. Prezident Hospodářské komory ČR to potvrdil webu Respekt.cz. Důvody svého konce v poradním týmu neuvedl. Podle serveru nebyl Dlouhý spokojen s rozhodnutím hlavy státu jmenovat novým guvernérem České národní banky Aleše Michla.

Foto: ČTK

Vladimír Dlouhý

Článek

Dlouhý svůj odchod z týmu prezidentových poradců bez dalších podrobností potvrdil. „Ano, bez dalšího komentáře,“ řekl Respektu. Podle serveru Dlouhý rozhodnutí údajně oznámil hlavě státu o víkendu, kdy se ještě po Zemanově boku účastnil jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Dlouhý byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. V letech 1992 až 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu, poté se z politiky stáhl a odešel do soukromého sektoru. Přednášel na vysoké škole a v letech 2006 až 2008 byl členem takzvané Pačesovy komise, která zpracovávala dlouhodobou energetickou koncepci ČR.

Zeman je přesvědčen o Michlově kompetenci, řekl Fiala po jednání s prezidentem

Domácí

V lednu 2008 se stal členem Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) a v srpnu 2010 i její obnovené podoby, počátkem roku 2013 se neúspěšně ucházel o nominaci v prvních přímých volbách prezidenta samostatné ČR. Od roku 2014 je prezidentem Hospodářské komory ČR.

Počátkem letošního roku uvedla Česká televize, že podle jejích informací je Dlouhý Zemanovým kandidátem na guvernéra centrální banky po Jiřím Rusnokovi, kterému v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemůže. Předminulý týden prezident novým guvernérem ČNB jmenoval člena bankovní rady Michla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám