Hlavní obsah

Dlouhodobé sucho v Česku je dočasně zažehnané

Novinky, Jaroslav Soukup

Sucho, s nímž se Česká republika v posledních letech dlouhodobě potýkala, je momentálně minulostí. Srážkově nebývale bohatý říjen i celkové rozložení srážek v průběhu letošního roku zapříčinily, že v posledních dvou měsících je situace normální.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv poslední dva týdny byla srážkově spíše chudé a průměrné úhrny se pohybovaly v jednotkách milimetrů, průtoky většiny řek a potoků se nacházejí na svých dlouhodobých normálech. Více vodnaté toky se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyskytují vesměs na východě republiky, nejnižší průtoky jsou naopak na severozápadě země.

Obvyklé množství vody se na většině území aktuálně nachází i v půdě. V mělčí vrstvě do 40 centimetrů pod povrchem je podle portálu Intersucho určitý deficit především v horských oblastech na severu a západě republiky, případně v Jeseníkách a Beskydech.

„Silnější deficit oproti zbytku území i nadále pozorujeme v oblasti severozápadních a severních Čech, Plzeňska a v Krkonoších,” uvádí portál.

I tak je momentální situace ve srovnání s předchozími lety příznivá. Proč tomu tak je, ukazují letošní srážkové úhrny.

Extrémní červen. Za pouhý týden napršelo tolik co loni za celý měsíc

Počasí

V letních měsících od června do srpna letos napršelo 322 milimetrů srážek, což představuje 130 procent normálu z let 1981–2010, které slouží coby srovnávací základna. Méně než 100 procent normálu zaznamenaly v létě pouze dva regiony – Liberecký a Ústecký kraj.

Srážkově nadprůměrné bylo rovněž září, kdy napršelo 126 procent normálu. Říjnové srážky představovaly dokonce 209 procent obvyklých úhrnů.

Půda je po deštích nasycená, další srážky nyní nepojme

Domácí

Normální či vyšší srážkové úhrny byly na našem území zaznamenány i v květnu (107 procent dlouhodobého normálu), březnu (75 procent dlouhodobého normálu) a únoru (203 procent dlouhodobého normálu).

Srážkově chudé byly letos zatím pouze leden (41 procent dlouhodobého normálu) a duben (43 procent dlouhodobého normálu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám