Hlavní obsah

Distanční výuka zhoršila dětem zrak, tvrdí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Distanční výuka na školách viditelně zhoršila zrak dětí. Upozornili na to zdravotníci nemocnice v Přerově, kteří letos evidují dvacetiprocentní nárůst počtu dětských pacientů s očními obtížemi ve srovnání s rokem předchozím. Mezi nejčastější obtíže patří pálení či zarudnutí očí, špatné zaostřování, bolesti hlavy či záněty očí.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Osmiletá Lucie z Českých Budějovic se těší, až si místo k počítači sedne do školní lavice.

Článek

Stojí za tím podle odborníků dlouhodobé sledování počítačového monitoru, navíc s neostrým obrazem během distanční výuky, společně s celkovým navýšením času tráveného doma u obrazovek televizí i mobilů.

„Do našich ambulancí přivádějí nejčastěji rodiče děti s bolestmi hlavy z učení na počítači nebo také s pálením a zčervenáním očí,“ uvedla primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov Monika Daňková s tím, že aktuálně zdravotníci evidují ve svých ambulancích zhruba dvacetiprocentní nárůst počtu dětských pacientů s těmito problémy.

Školka od tří let zvyšuje podle nové studie šanci na lepší vzdělání i zaměstnání

Věda a školy

Realita ovšem může podle primářky být i daleko horší. Ne všichni rodiče totiž s podobnými obtížemi svých dětí přicházejí za odborníky.

„Pokud jsou obtíže jednorázové, například zarudnutí či pálení očí, lze použít i volně prodejné přípravky, například kapky. Jistější je ale vždy navštívit lékaře. U nás v ambulanci můžeme během chvilky spolehlivě vyloučit například jiné příčiny obtíží ať už neurologického, nebo jiného původu, případně odhalíme i rozličná oční onemocnění. Zároveň dětem vždy měříme refrakci (přeměření dioptrií) a můžeme předepsat i vhodné brýle,“ sdělila Daňková.

Velké mezery mají desetitisíce žáků, plošnému zavírání škol je třeba zabránit, tvrdí inspekce

Věda a školy

Ruku v ruce s léčbou a zásahy odborníků by ale podle ní měly jít i změny životního stylu a preventivní opatření. K nim patří zejména eliminace času tráveného doma u obrazovek elektroniky, ať už jde o sociální sítě, sledování televize, nebo hraní her.

Obrazovky oči nadměrně zatěžují

Displeje a obrazovky totiž zrak jednostranně zatěžují a nutí ho vzhledem k neostrosti i odleskům k daleko větší námaze.

Za hodinu podzimního doučování obdrží učitelé do 250 Kč, plánuje MŠMT

Věda a školy

„Naopak pobyt venku v běžném prostředí, vyžadující i zaostřování na dálku, zlepšuje celkově schopnost zaostřování i vidění,“ dodala primářka s tím, že v situacích, kdy čas trávený u obrazovek již eliminovat nelze, je vhodné zařazovat krátké pauzy po 20 minutách.

Je rovněž vhodné umístit displej do úrovně očí a lehce jej odklonit. Počítač je zároveň vhodnější než tablet či mobilní telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám