Hlavní obsah

Diskuse politiků policii oslabily, míní její nový šéf Lessy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu vadí, že je post šéfa policie politizován. Podle jeho slov to policii oslabuje. Lessy si zároveň myslí, že ač je policejní prezident jmenován na dobu neurčitou, neměl by ve funkci setrvávat déle než pět let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Co říkáte na všechny ty politické tahanice, které celý proces výběru nového policejního prezidenta provázely?

Mě to samotného velmi zarmoutilo, že kvůli obsazování pozice policejního prezidenta, což není žádná politická funkce, politici těmi diskusemi policii vnitřně oslabili. Myslím si, že policie si to nezasloužila.

Zvažoval jste v průběhu výběrového řízení, že z něj kvůli tomu vycouváte?

Já jsem bojovník, a když už jsem do toho šel, tak v průběhu boje bych asi velmi nerad utíkal. Uvidíme v následujících dnech, jestli se mi podaří uskutečnit své vize a dostát svému závazku, který jsem si v reakci na tyto diskuse dal, tedy aby veškerá politika skutečně končila u ministra vnitra.

Když se to nepodaří, tak odejdete?

Nejsem žádný lovec funkcí, takže pokud se nebude dařit naplňovat to, co jsem slíbil kolegům, tak z té funkce samozřejmě odejdu.

Berete kritická vyjádření premiéra na adresu výběrového řízení jako oslabení své vlastní pozice?

Já bych toto opravdu nerad komentoval. S panem premiérem jsme měli poměrně rozsáhlý rozhovor a v žádné části toho rozhovoru jsem neměl pocit, že by nějak zpochybňoval moje odborné a kvalifikační předpoklady pro tuto funkci.

Váš předchůdce v čele policie při nástupu do funkce oznámil, že svůj mandát vnímá jako časově omezený na pět let. Vy jdete do funkce na dobu neurčitou, nebo si pro ni také dáváte podobný limit?

V tomto se svým předchůdcem naprosto souhlasím. Myslím si, že pak je to hodně o stereotypech a opravdu mám za to, že těch pět let je nejzazší doba, kdy člověk může ještě efektivně řídit policii.

Budete se snažit posadit časově omezený mandát policejního prezidenta i přímo do zákona?

Já si myslím, že úprava našeho služebního zákona není teď na pořadu dne. Ale pokud by si policejní prezident chtěl zachovat kredit, tak by měl tuto zásadu ctít.

Reklama

Související články

John jmenoval Lessyho šéfem policie

Ministr vnitra Radek John jmenoval v pondělí novým policejním prezidentem Petra Lessyho, jehož vybrala komise složená z odborníků včetně zástupců koaličních...

Výběr článků

Načítám